Varuboden på Ålands sommarjobb kan nu sökas: ”Med chefen kan man prata om allt”


Varuboden på Åland öppnade rekryteringen till sina sommarjobb 2023 redan före jul. Ansökningstiden till sommarjobb inleddes 12.12 och ansökningarna kan lämnas in fram till 5.2.2023. Under sommarsäsongen finns det nästan 70 platser att söka på S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Sommarjobben börjar i maj-juni och slutar vanligtvis i augusti.

14.12.2022

Mångsidiga arbetsuppgifter

Årligen finns det sommarjobbare som hjälper till med olika arbetsuppgifter i vardagen på vårt handelslags enheter under den hektiska sommarsäsongen.  Sommarjobben inom butiksbranschen sysselsätter många unga under olika långa arbetsperioder.

Vårt handelslag sysselsätter sommarjobbare på flera olika sätt. Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna är till exempel avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från handelsbranschen.  Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. Med hjälp av den kan vårt handelslag erbjuda arbetsmöjligheter i större utsträckning också åt under 18-åringar och sådana som ännu inte har arbetserfarenhet. Längre sommarjobbsperioder varierar från cirka en månad ända upp till fem månader, när en del av sommarjobbarna börjar redan i maj och fortsätter långt in på hösten. Dessa längre perioder lämpar sig också bra för vuxna och särskilt för dem som redan har erfarenhet av att arbeta inom handelsbranschen. Det är bra att notera att man inte behöver vara ung för att sommarjobba, ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper.

Varuboden på Åland satsar på sommarjobbarnas introduktion och förra sommarens sommarjobbare gav sina chefer nästan fulla poäng till i undersökningen Ansvarsfullt sommarjobb, bl.a. för möjligheten att kunna prata med sin chef eller handledare om allt sådant som man funderar på.

– Efter sommaren är det också eventuellt möjligt att fortsätta arbeta, till exempel på deltid, vid sidan av studier. Vi värdesätter att de sökande är aktiva och har en positiv inställning, men framför allt att de har viljan att lära sig. Det är inte nödvändigt med tidigare erfarenhet eftersom alla nya medarbetare får en omfattande introduktion i sina arbetsuppgifter, säger personaldirektör Paula Pajunen.

Framtidens mångsysslare

Vi har varierande arbetsuppgifter i vårt handelslag och på en enhet kan man under sommaren få göra olika jobb. Arbetsuppgifterna omfattar främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete. I vårt handelslag betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Det här är en stor resurs när alla kan hjälpa till med alla sysslor. Å andra sidan är det här också en stor nytta med tanke på framtiden. Oavsett vilka de framtida karriärplanerna är uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter.

– Sommarjobb lär dig viktiga färdigheter för arbetslivet och hjälper dig ofta också att hitta en riktning för din framtida karriär. En stor del av ungdomarna börjar sin karriär just i en butik och vi har en viktig roll i att erbjuda unga en första arbetslivserfarenhet, säger Paula Pajunen.

Uppgifterna varierar naturligtvis också beroende på om det är en Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktik eller en längre sommarjobbsperiod. De som deltar i Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken och de som gör kortare sommarjobbsperioder bekantar sig med arbeten som behövs i butikens vardag som till exempel att plocka upp varuleveranser och plocka upp varor på hyllor. De som arbetar längre har också tid att bekanta sig med kassaarbete.

Enkelt att ansöka

Vårt handelslag har under de senaste åren satsat på ansökningsprocesserna och strävat efter att göra dem så enkla som möjligt att använda för dem som söker jobb. Man kan enkelt skicka in sina egna uppgifter med en ansökningsblankett på webben och efter det intervjuas alla sökande. Ansökningsblanketten kan fyllas i fram till 5.2.2023. Intervjuerna hålls i februari.

– Vi har velat ge alla möjlighet att få berätta om sig själva under en intervju och tidigare år har vi fått mycket positiv respons över det här. Det lönar sig att följa sin e-post efter att man har skickat sin ansökan eftersom vi skickar dit en inbjudan till intervju till varje sökande, påminner Paula Pajunen.

Ansökningstiden för sommarjobb och Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken går ut 5.2.2023.

Tilläggsuppgifter: Varuboden-Oslas personaldirektör Paula Pajunen, tfn 010 765 9315