Traditionella delikatesser toppar valborgsförsäljningen


På valborg firar vi att våren äntligen är här och om vädret tillåter är det härligt att rusta upp för picknick eller duka en brunch eller middag utomhus. I kundkorgarna inför valborg finns år efter år vissa favoritprodukter, såsom mjöd, munkar, knackkorv och potatissallad och vilkas försäljningsvolymer mångfaldigas under valborg jämfört med vanliga dagar. Struvorna kommer till butikshyllorna i god tid före valborg och de är också en söt delikatess som vid sidan av munkarna hör till valborg. Senast på valborg startar vi också grillsäsongen. Färgglada serpentiner och ballonger pryder helgens valborgsfirande. Från vårt handelslags matbutiker plockar du enkelt med dig alla läckerheter till valborg.

28.4.2023

Årets fjärde brådaste helg

Valborg är årets fjärde brådaste helg i vårt handelslags matbutiker efter jul, midsommar och påsk. Beroende på år infaller den största försäljningstoppen antingen på valborgsmässoafton eller dagen innan. Eftersom valborgsmässoafton är på en söndag i år, är fredag och lördag de brådaste försäljningsdagarna den här veckan. Ännu till söndagen förväntas det mera kunder till butikerna än under en vanlig söndag. Vårt handelslags matbutiker håller öppet på valborgsmässoafton 30.4 och på första maj 1.5 i huvudsak med söndagsöppettider frånsett några undantag. Du kan kolla öppettiderna i din egen butik här.

Traditionella delikatesser till valborg

Bland favoritprodukterna till valborg finns potatissallad, som det de två dagarna före valborg säljs över tio gånger mer än i genomsnitt under årets övriga dagar. Mängden är större än endast under nyår, då försäljningen av potatissallad är ännu större än under valborg.

Av de söta delikatesserna är mjöd och munkar absoluta favoriter på valborg. Ifjol under valborg köpte man sammanlagt närmare 1 000 liter mjöd från hela vårt handelslags matbutiker. Kunderna lagar också ännu själva mjöd, och det här märker man i att försäljningsmängderna av citron och farinsocker ökar vid valborg. Munkar säljs året om, men struvorna är en verklig säsongsprodukt som endast säljs till valborg. Struvorna kör inte förbi munkarna i popularitet, och deras försäljning är tredubbel jämfört med struvorna. Munksortimentet är stort, men traditionella sockermunkar toppar listorna för försäljningsstatistiken. Under valborg ifjol såldes det närmare 2 000 munkar i vårt handelslags matbutiker.

Förutom valborgsdelikatesser finns det i mångas kundkorgar också olika dekorationer till valborg. Det säljs stora mängder av både serpentin och ballonger veckan före valborg.

Vi öppnar grillsäsongen

I vackert vårväder är det är härligt att göra en picknick i naturen eller inviga grillsäsongen på sin egen terrass. Vid sidan av traditionella delikatesser som potatissallad och knackkorv, säljer också olika grilldelikatesser bra då vädret är soligt. Biffar, fisk, kyckling och korv får allt oftare sällskap på grillen av grönsaker och frukter. Under senaste år har urvalet av olika grillostar ökat i marketarna i vårt handelslag. De kunniga försäljarna vid Smaktorget i S-market Jomala ger tips och recept till grillning.

Varuboden på Åland önskar dig trevlig valborg!