Trädgårdssäsongen börjar efter en lång väntan – S-market Godby har fått en egen Trädgårdshörna


Marken har varit täckt av snö rätt så länge i år och många fritidsodlare väntar redan otåligt på att få börja med trädgårdssysslorna. Tur att våren redan står inför dörren. Nu är det dags att blicka framåt och planera nytt. Också i S-market Godby har man ställt i ordning den nya Trädgårdshörnan. Man har plockar fram vårens första uteblommor och jordsäckar. När det blir varmare kommer det också mera växter, blommor, plantor, fröer och trädgårdsredskap i sortimentet.

29.4.2022

Intresset för trädgårdssysslor ökar

Trädgårdsintresset har fått ett verkligt uppsving de senaste åren och också nu rustar man sina trädgårdar hemma och på stugan, terassträdgårdar och balkonger i skick  med planteringar, möbler och olika konstruktioner. Det finns också många olika smaker när det kommer till att inreda trädgården. S-market Godby har ett rätt så stort urval av sommarblommor, jord och ett mindre sortiment av trädgårdsredskap. När man går och handlar mat kan man också behändigt handla redskap och växter till sin sommarträdgård.

Naturenlighet och hållbarhet

Naturenlighet och hållbarhet är en trend också i år. I trädgården är det osymmetriska former som gäller och planteringar piggas upp med vilda ängsblommor och gräs.   Man låter också trädgården förvildas eftersom man på det sättet främjar naturens mångfald. En orsak till det här är också det att man vill locka mycket pollinatörer och fjärilar till trädgårdarna.  Man vill förbättra pollinatörernas levnadsförhållanden och vid sidan av blommor är insektshotellen en viktig del i trädgårdsinredningen sommar, precis som förra sommaren.

I trädgårdsskötsel har kemikalier redan fått ge lite vika för mer mjukare och ekologiska alternativ. Fritidsodlarna använder nu bra rensningsredskap för att utplåna ogräs än att bespruta med gifter.

Naturmaterial är populärt i trädgårdsmöbler och så som förra sommaren är rotting ett populärt materialval.  Återanvändning lever också starkt, och den som är händig omvandlar välbegagnade föremål så att de kan användas på nytt i ett helt annat syfte.

Ätbart och vackert

Att odla ätbara växter har ökat i popularitet och för allt fler fritidsodlare är det viktigt att vara självförsörjande på nyttoväxter och nu prövar  man modigt på nya sorter. Efterfrågan på sättpotatis har under de senaste två vårarna ökat märkbart. Av grönsaker är tomater och i synnerhet de otaliga specialsorterna mycket efterfrågade, både som frö och plantor, och utöver tomater också olika örter, sallader och chilin.

Ätbart som örter, bärbuskar, jordgubbar och tomater kan man med fördel kombinera med blommor.  Alla har inte ett eget trädgårdsland eller en trädgårdslott, men man kan också odla många olika nyttoväxter på balkongen. På balkongen kan man också plantera potatis eller en vinbärsbuske med sommarblommorna.

En egen oas att njuta i

I trädgården vill man också koppla av och därför bygger man olika utrymmen att mysa i med exempelvis pergolakonstruktioner.  En hängmatta, där man kan ligga med en bra bok och en vacker ljusslinga i trädet, skapar också en fungerande plats för avkoppling.  Baljor och bubbelpooler har blivit allt mer vanliga på finländarnas gårdar och nu har också simbassänger börjat inta plats och de för med sig lite lyx till gården.

Gamla torparväxter till ära

Torparväxter och blommor som var populära i våra mor- och farföräldrars trädgårdar har börjat hitta tillbaka till de moderna trädgårdarna. Nu är till exempel dahlior, liljor, pioner, röda rudbeckior och klätterrosor populära. Av blommande växter är också sådana sorter populära som man kan använda som snittblommor och ta in i en vas.

Stilen får fortfarande vara bohem, lekfull och mycket riklig, och man leker också med färger.

Här finns fritidsodlarens årskalender för sommarmånaderna, varsågod.