Varuboden på Åland anställde ett stort antal sommarjobbare för sommaren – vår fantastiska personal kompletteras med närmare 80 personer under sommarsäsongen


Rekryteringen av sommarjobbare till Varuboden på Åland inleddes före julen 2022, och i februari intervjuades alla sökande. Att vårt handelslag är en attraktiv arbetsgivare syns bland annat i det stora antalet ansökningar, nästan 400 unga sökte sommarjobb. Av det stora antalet sökande anställde vi ett rekordstort antal sommarjobbare till våra tre matbutiker, S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Under den hektiska sommarsäsongen hjälper närmare 80 sommarjobbare den ordinarie personalen. De första sommarjobbarna började jobba redan i april.

6.6.2023

Ett stort antal hjälpande händer

Det jobbar ungefär 100 personer i olika arbetsuppgifter i Varuboden på Åland. I och med sommarjobbarna fördubblades nästan antalet medarbetare, eftersom vi kunde anställa ungefär 80 sommarjobbare. Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester. På enheterna planeras semestrarna så att det alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare på plats. De första sommarjobbarna började redan i början av april och den största ruschen av sommarjobbare som börjar är i början av juni. I synnerhet ungdomar som är anställda via sommarpraktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna börjar sina jobb flexibelt under sommaren.

Viktig erfarenhet av jobbsökning

I år sökte rekordmånga jobb i Varuboden på Åland när vi fick nästan 400 ansökningar. Med tanke på det stora antalet sökande är det uppenbart att vi tyvärr inte kunde anställa alla intresserade. Alla som sökte jobb i vårt handelslag i år fick ändå goda erfarenheter av jobbsökning och intervjuer. Alla sökande intervjuades under ett intervjuevenemang i februari på hotell Pommern. Under intervjuerna hade de sökande möjlighet att berätta mer om sig själva och sina styrkor. Responsen för att intervjua alla sökande har varit mycket positiv.

I år var också intresset för praktikperioden Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna enormt stort. Nästan 250 unga under 18 år sökte sommarjobb via praktikprogrammet. I sommar får nästan 50 av dem jobba under två veckor i någon av våra matbutiker med att till exempel plocka upp varor på hyllor. Det här är en bra möjlighet att bekanta sig med butiksjobbet och att eventuellt få ett längre sommarjobb senare.

Varierande sommarjobbsuppgifter

Vårt handelslag erbjuder ett brett utbud av olika sommarjobbsuppgifter inom markethandeln i S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete. Majoriteten av sommarjobbarna arbetar i kassan och med dagligvaror. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna jobbar mest med att plocka upp varor på hyllor. För många är sommarjobbet i vårt handelslag den första kontakten till arbetslivet och det kan ha en inverkan på hur den framtida karriären lyckas. Vi har satsat på introduktion av nya medarbetare. Det har gjorts ett omfattande introduktionsmaterial till stöd för cheferna, och hela personalen är med och skapar en bra start på karriären för de nyanställda. Förutom introduktion till arbetsuppgifter bekantar sig de nya medarbetarna med hjälp av distansutbildning med till exempel vårt handelslags gemensamma arbetsformer, kundbetjäning och olika system som de behöver i sitt arbete. Vi har också utsedda handledare på våra enheter och de har huvudansvaret för introduktionen av sommarjobbare. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna har sina egna handledare och i princip görs arbetet alltid tillsammans med någon, så att det alltid finns stöd och hjälp nära till hands.

Nästan 20 procent har tidigare sommarjobbat i vårt handelslag

Det finns många nya ansikten bland sommarjobbarna, men ett stort antal av medarbetarna är också sådana som återvänder på jobb till oss igen för sommaren mellan sina egna studier. I år har upp till en femtedel av alla våra sommarjobbare redan arbetat hos oss under tidigare somrar, antingen på samma enhet där de arbetar i sommar eller på en annan enhet.

Många sommarjobbare fortsätter också att arbeta som timanställda efter sommarjobbet eller återvänder till oss igen under julsäsongen. Visste du förresten att många av våra fastanställda också har börjat sin karriär i vårt handelslag som sommarjobbare?