På Mattas gårdsmejeri på Åland betar lyckliga kor


23.2.2021

Den åländska gården Mattas drivs av Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson. Gården har funnits i Jennifers släkt redan länge och är en av de ursprungliga gårdarna i Finby. På gården finns det ungefär fem mjölkande kor och i det egna mejeriet, som blev klart 2015, tillverkar man bland annat yoghurt, välsmakande ostar och speciellt sommartid glass av mjölken. På gården råder en stämning av gångna tider och det är traditioner som ledsagar hela verksamheten.

 Djuren i centrum

Åtta generationer hade hunnit driva gården innan Jennifer och Lars-Johan tog över gården för ungefär fem år sedan. På gården hade det inte funnits mjölkkor på många år, utan huvudvikten hade varit odlingar av olika slag. Från allra första stund var det klart för Jennifer att det ska finnas mjölkkor och att man själv på gården ska tillverka olika produkter till försäljning av mjölken. På gården njuter fem stycken mjölkkor, Annie, Dora, Disa, Dagny och Solgnista av lata och sköna dagar. Korna mjölkas två gånger om dagen, klockan 6 och 18. Korna producerar sammanlagt ungefär 30 000 liter mjölk per år. Från maj ända fram till oktober betar korna ute.

– Vi vill erbjuda våra kor ett så bra liv som möjligt och därför håller vi exempelvis dörrarna öppna till ladugården och korna får själva bestämma var de vill fördriva sin tid. Jag har alltid varit fascinerad av mjölkkor och det stora antal varierande produkter som man kan tillverka av mjölken. På min egen gård har jag föredragit ett litet antal kor framom en stor robotladugård.  På vår gård har vi hand om hela produktionskedjan själva; vid sidan av andra grödor odlar vi foder till våra kor, mjölkar, förädlar själva mjölken till olika slag av mejeriprodukter, som vi sedan säljer i vår gårdsbutik eller i våra närbutiker. Vi kör också själva ut alla våra produkter till butikerna, berättar Jennifer om arbetet på gården.

Jordbruket, korna och mjölken är ekologiskt certifierade och korna gör ett fint jobb för den biologiska mångfalden och det vackra kulturlandskapet kring gården.  Miljöfrågor och djurens välmående ligger Jennifer och Lars-Johan varmt om hjärtat och styr verksamheten på deras gård. Gårdens el kommer exempelvis från egna solpaneler och åländsk vindkraft.

 Som i Bullerbyn

Den gammaldags gårdsmiljön med sina många byggnader, korna som betar på ängen, tre små flickor som barfota springer i kapp i den varma sommardagen. Beskrivningen är som från Bullerbyböckerna, men också samma charmiga stämning finns på Mattas gårdsmejeri. Arbetet på gården är mer en livsstil och också familjens tre döttrar får ta del av gårdens sysslor tillsammans med föräldrarna. Här lär man sig att uppskatta djuren och ser på nära håll matens väg från jord till bord.

Jennifer och Lars-Johan var inga noviser när de tog över gården. Båda är uppvuxna på en bondgård och har sedan ung ålder hjälpt till med olika slags sysslor som hör till bondgården. Det var någotsånär klart att jordbruk i någon mån skulle vara en del av deras framtid, men att det skulle komma att bli ett heltidsjobb för båda var inte självklart. Både Jennifer och Lars-Johan är agronomer till sin utbildning och tanken var att i varje fall den andra också skulle jobba någon annanstans vid sidan av jobbet på gården. Riktigt så gick det inte. Gården sysselsätter utöver Jennifer och Lars-Johan också en anställd på heltid och under högsäsongen dessutom två till tre sommarjobbare.

De lever inte endast av mjölkkorna och mejeriverksamheten utan vid sidan av det odlar de olika grödor på gården på nästan 90 hektar åker. I S-marketarna på Åland finns också ett brett sortiment av produkter från Mattas gårdsmejeri och de mest populära är yoghurten och grillosten. Alla gårdens produkter tillverkas från början till slut för hand och de innehåller inga konserveringsmedel. Produktionen är småskalig jämfört med större aktörer, men den här gårdens trumfkort är de handgjorda produkterna med äkta smak. Det är mycket viktigt att det är lokalt och därför gynnar man i produkterna, utöver den egna gårdens mjölk, åländska råvaror i den mån det finns att tillgå.

– Vi kan helt enkelt inte tillverka två helt likadana partier ost eller glass. Varje parti har sin egen variation. Grunden för hela vår verksamhet är mjölkkorna och därför har vi namngett alla våra produkter efter korna, lyfter Jennifer fram.

När sommardagarna lider mot höst och vintern kommer, tystnar arbetet på åkrarna men mejeriverksamheten kör på med full rulle året om. Gårdsbutikens besökarantal minskar från sommaren och därför är det allt viktigare att de egna produkterna också finns till salu i närbutikerna, där de landar i kunders kundkorgar. Mattas gårdsmejeri har samarbetat med Varuboden-Osla sedan 2016.

På Mattas gårdsmejeri är det viktigt att kontinuerligt utveckla sig men samtidigt uppskattar man också det gångna och traditioner. Jennifer och Lars-Johan med sina döttrar respekterar gårdens historia och har också många nya idéer som de funderar på. Här på gården, i värdefulla landskap har de skapat sig ett sätt att leva och jobba.

 

Mattas gårdsmejeri

Läge: Finby, Åland

Ägare: Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson

Grundat: 2015

Verksamhetsform: mejeriverksamhet, tillverkning av mejeriprodukter och jordbruk

Produkter: mejeri- och spannmålsprodukter