Över 500 sommarjobbare hjälper till i Varuboden-Osla och tryggar en smidig kundservice under den bråda sommarsäsongen


I år sökte över 2400 sommarjobbare jobb i Varuboden-Osla, vilket är en rekordstor mängd. I sommar har 524 av dem jobbat flitigt med många olika arbetsuppgifter på olika verksamhetsställen i vårt handelslag. Hjälpande händer behövdes mest inom markethandeln, men också handelslagets andra branscher, så som caféer, trafikbutiker och trädgårdshandeln har sysselsatt sommarjobbarna. Vi har flest sommarjobbare i Kyrkslätt och Borgå, och självklart de största enheterna, alltså S-market Näse och Prisma Kyrkslätt.

12.8.2021

En stark lokal arbetsgivare

Varuboden-Osla har på sitt verksamhetsområde lokalt kunnat erbjuda många nya arbetserfarenheter genom sommarjobb och praktikprogrammet Lär känna arbetslivet och förtjäna.  Lär känna arbetslivet och förtjäna är en praktik som är ämnad för sådana som går i grundskola, tiondeklass och gymnasiet och saknar tidigare erfarenhet från handelsbranschen.   Det är fråga om en praktikperiod på två veckor, som man får ekonomisk ersättning för och en viktig första erfarenhet från branschen. Med hjälp av den har vårt handelslag kunnat erbjuda arbetsmöjligheter i större utsträckning också åt under 18-åringar och sådana som ännu inte har arbetserfarenhet.   Via praktiken Lär känna arbetslivet och förtjäna fick 319 unga, av vilka de yngsta var 14-åringar, i år pröva på om handelsbranschen eventuellt kunde vara deras drömjobb som “stora”.

– Vi är jätte glada över den stora mängd personer som ansökte. Det är ett tecken på att handelsbranschen ses som en intressant, och som en trygg bransch att jobba på även under exceptionella tider. Så klart vill vi också tro att en orsak till att så många har sökt beror på vårt långsiktiga jobb att skapa Varuboden-Osla till det bästa stället att jobba på.

Varuboden-Osla anställde sommarjobbare bland annat som försäljare, som personal i trafikbutikerna och som kockar. Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester.  Självklart planeras semestrarna så att det på plats alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare. Sommarjobbarna för alltid med sig en positiv fläkt till sommaren. De ställer många frågor och det utmanar oss att fundera på vad vi kunde göra bättre för våra kunder, berättar personalchef Paula Pajunen.

 

Sommarjobb inleder karriärstig

Många sommarjobbare fortsätter under hösten att till exempel jobba på deltid vid sidan av studierna, och många kommer tillbaka varje sommar på jobb under sommarlovet, och många också stannar kvar i branschen.

– I vårt handelslag finns det många medarbetare som har inlett sin karriär här som sommarjobbare och ännu är på den vägen. Sommarjobb är för oss en ypperlig chans att visa hurudant jobbet är i praktiken och berätta om våra karriärstigar. Vi behöver skickliga proffs på servicearbete även i framtiden och också många av våra nuvarande försäljare, enhetschefer eller de som jobbar på kontoret med expertuppgifter har börjat sin karriär hos oss som sommarjobbare. Det är alltså inte alls ovanligt att sommarjobbet räcker över 20 år här hos oss, skrattar Pajunen. Å andra sidan så uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice, oavsett vilka de framtida karriärplanerna är.

 

Energiska unga med i jobbsvängarna

I sommar har över 500 sommarjobbare hjälpt till på våra verksamhetsställen med olika vardagssysslor. Av dem har Matti Toivanen jobbat i Sale Gammelbacka och Joanna Fuhrmann i Kyrkslätt Prisma. För Matti var vårt handelslag redan sedan tidigare en bekant arbetsplats via praktiken Lär känna arbetslivet och förtjäna från förra sommaren, för Joanna var det här gen det första sommarjobbet i Varuboden-Osla.

– Redan under min första praktik fick jag en bra uppfattning av Varuboden-Osla som arbetsplats och de fantastiska arbetskompisarna, och när jag i början av vintern såg jobbannonsen för sommarjobb, skickade jag genast min ansökan. I sommar har jag fått göra mångsidigt alla de dagliga arbetsuppgifter som finns i butiken, berättar Matti.

De unga får arbete inom kundservicebranschen i vårt handelslag och interaktion med kunder upplevs mycket meningsfullt i arbetet.

– Kunderna och att småprata med dem när man jobbade i kassan var givande och omväxlande. Det var också meningsfullt att göra olika arbetsskift, allt från morgon till kväll och helger, summerar Joanna vara det bästa som jobbet medförde.

Varierande arbetsuppgifter, ett uppmuntrande arbetsklimat och trevliga arbetskompisar, lyfter de båda fram som det viktigaste från sin sommarjobbserfarenhet.  Både Matti och Joanna berömmer också rekryteringsprocessen och speciellt intervjudelen, där man fick delta i gruppintervjuer och också lyssna på andra sökandes tankar om och förväntningar på sommarjobb.

Sommarjobben ger erfarenhet och kunskap för framtida jobb och för vårt handelslag är det speciellt viktigt att erbjuda arbetserfarenheter åt unga framtida medarbetare.