Ny laddstation för elbilar vid S-market Jomala


16.11.2022

På S-market Jomalas parkeringsplats finns nu en ny laddstation för elbilar. Vid stationen finns plats att ladda sex bilar samtidigt, av laddningsplatserna är två så kallade basladdningsplatserna och fyra effektiva laddningsplatser med en maxeffekt på 100 kW.

Många bilister är vana vid att använda ABC-mobilappen när de tankar, och också när man laddar elbilen betalar man med ABC-mobilen. Laddningsplatsen väljs utgående från en tydlig numrering och man gör på samma sätt som när man tankar bränsle. ABC-mobilen är det enda sättet att betala för en ABC-laddning, så inga andra metoder för autentisering krävs. På ABC-laddstationerna används en prissättning som baserar sig på kilowattimmar, kunden betalar alltså endast för den el hen har laddat. Ägarkunderna får också Bonus på laddningen, precis som på bränsle.

 

Är ABC-mobilen en ny bekantskap för dig? Här hittar du frågor och svar om hur du tar i bruk ABC-mobil.

Vad är ABC-mobil?

ABC-mobil är S-gruppens egen mobilapp som förenklar bilisternas vardag. Med appen kan du betala för tankning och och för laddning. Du kan också följa upp den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil och se vilka tjänster ABC-stationerna erbjuder.

Hur byter jag språk i ABC-mobil?

ABC-mobil finns på finska och svenska. Du kan byta språk via din profil i appen.

Vad är ABC-mobiltankning?

Mobiltankning är ett ännu enklare, snabbare och smidigare sätt att tanka, eftersom du kan betala för tankningen med hjälp av din smarttelefon. Du behöver inte mata in din PIN-kod eller ta fram ditt betalkort vid tankautomaten, utan betalningen debiteras det Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort som du har registrerat i ABC-mobil. Du kan betala för tankning med ABC-mobil på nästan alla ABC-stationer.

Hur tar jag i bruk ABC-mobil? Kostar det att använda tjänsten?

ABC-mobil är en kostnadsfri tjänst. Du kan ladda ned appen ABC-mobil i antingen App Store eller Google Play. Du hittar den med namnet ”ABC-mobiili”.

Som ägarkund samlar du Tankningsbonus för mobiltankning och mobilladdning genom att registrera dig i tjänsten med dina webbankskoder eller din S-kod. När du har registrerat dig kan du lägga till ett Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort. När du betalar för dina inköp med S-Förmånskortet får du också betalningssättsförmån.

Hur fungerar mobiltankning och mobilladdning i ABC-mobil?

När du öppnar appen identifierar ABC-mobil automatiskt på vilken ABC-station du är med hjälp av platstjänsterna i din telefon. Kör till en ledig tankautomat eller laddningsplats och välj motsvarande mätarnummer i appen. Du betalar enkelt med det betalkort som du har angett i appen och sedan kan du börja tanka. Transaktionen sker med andra ord snabbt och smidigt medan du sitter kvar i bilen. Du behöver bara kliva ur bilen för själva tankningen.

Är det numera tillåtet att använda mobiltelefon på tankningsområdet?

Av säkerhetsskäl ska man inte hantera sin mobiltelefon på tankningsområdet, eftersom det finns brandfarliga ämnen i närheten. Under själva tankningen behöver du inte din mobiltelefon, utan kan lämna den i bilen.