Mer än 50 sommarjobbare i Varuboden på Åland – hjälpande händer oersättliga under en hektisk sommar


Varuboden på Åland fick in nästan 300 sommarjobbsansökningar i år, vilket är ett rekordstort antal. Över 50 av dem fick sommarjobb i vårt handelslag och har i sommar jobbat flitigt med många olika arbetsuppgifter på våra tre marketenheter, S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Många av sommarjobbarna har redan slutat, men en del av sommarjobbarna fortsätter också att jobba vid sidan av sina studier.

30.8.2022

Vårt handelslag erbjuder olika slags sommarjobb

Vårt handelslag sysselsätter sommarjobbare i olika långa perioder. Praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna är till exempel avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från handelsbranschen.  Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. Med hjälp av den har vårt handelslag kunnat erbjuda arbetsmöjligheter i större utsträckning också åt under 18-åringar och sådana som ännu inte har arbetserfarenhet.  Via praktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna fick 26 unga, av vilka de yngsta var 14-åringar, i år pröva på om handelsbranschen eventuellt kunde vara deras drömjobb som ”stora”. Längre sommarjobbsperioder varierar från cirka en månad ända till fem månader, när vissa sommarjobbare börjar redan i maj och fortsätter långt in på hösten. Dessa längre perioder lämpar sig också bra för vuxna och särskilt för dem som redan har erfarenhet av att arbeta inom handelsbranschen. Det är bra att notera att man inte behöver vara ung för att sommarjobba, ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper.

– Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester. Självklart planeras semestrarna så att det alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare på plats. Det var många nya ansikten bland sommarjobbarna, men ett stort antal av medarbetarna var också sådana som återvände på jobb till oss igen för sommaren mellan sina egna studier. Vi har arbetat långsiktigt för att Varuboden på Åland ska vara den bästa arbetsplatsen. Det märks nu i det fantastiska antalet sökande och de energiska unga som också denna sommar har bidragit med sin arbetsinsats mitt i vår bråda sommartid, säger personalchef Paula Pajunen

 

Bra introduktion skapar arbetsglädje

För många är sommarjobbet i vårt handelslag den första kontakten till arbetslivet och det kan ha en inverkan på hur den framtida karriären lyckas. Vi har satsat på introduktion av nya medarbetare. Det har gjorts ett omfattande introduktionsmaterial som stöd för cheferna, och hela personalen är med och skapar en bra start på karriären för de nyanställda. Förutom introduktion till arbetsuppgifter bekantar sig de nya medarbetarna med hjälp av distansutbildning med till exempel vårt handelslags gemensamma arbetsformer, kundbetjäning och olika system som de behöver i sitt arbete.

– Introduktionen var väl upplagd. Genast från första början fick man en noggrann genomgång, vilket gjorde det enklare att komma i gång med själva jobbet. En bra introduktion ökar också arbetsglädjen. Det är trevligt att komma på jobb och jobba när man vet hur man ska göra på sin egen arbetsplats och vem man kan be om hjälp av, berättar Ida Karlsson, som den här sommaren jobbade i S-market Jomala.

 Många sommarjobbare fortsätter under hösten att till exempel jobba på deltid vid sidan av studierna, och många kommer tillbaka varje sommar på jobb under sommarlovet, och många också stannar kvar i branschen. Också Ida fortsätter att jobba i S-market Jomala nu under hösten.

 

Flexibelt arbete och flexibla utvecklingsmöjligheter 

Vårt handelslag erbjuder många olika slags sommarjobb. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete. När sommaren fortskrider blir arbetsuppgifterna ofta mer varierande och man får mer ansvar när dina kunskapen ökar. I S-market Jomala har också Cornelia Yttring jobbat i sommar. Både hon och Ida lyfter fram varierande arbetsuppgifter, ett uppmuntrande arbetsklimat och trevliga arbetskompisar som det viktigaste från sin sommarjobbserfarenhet.

– Det bästa med jobbet är definitivt alla de nya mänskor jag har fått träffa, både kunderna och mina arbetskompisar. Här på Jomala S-market är personalen helt toppen och alla hjälper till när det behövs, säger Cornelia Yttring.

I sommar har över 50 sommarjobbare hjälpt till på våra verksamhetsställen med olika vardagssysslor. Utan de här hjälpande händerna skulle det vara rätt svårt att få allt att gå ihop under sommarmånaderna. Varuboden på Åland och hela S-gruppen har verkligen goda karriärmöjligheter och det går bra att kombinera studier och jobb.

 

Vårt handelslag tackar alla sommarjobbare som i sommar har hjälpt till under den bråda sommarsäsongen!