Stallhagen grundades av lokala ölentusiaster 2004, och i dag är bryggeriet det största och äldsta på Åland. Bryggeriet ligger i Grelsby. Efterfrågan på artesanöl har ökat kraftigt under åren och nu brygger man över 1 miljon liter öl per år. I sortimentet finns ett tjugotal olika ölsorter och en del av dem är säsong- och privat label-produkter. Stallhagens produkter har en självklar plats i de åländska butikerna, men en stor del transporteras också till fastlandet till försäljning.
27.4.2022
Soldatbarack, löklager, ålderdomshem och bryggeri. Den rödmålade byggnaden som i dag inrymmer Pub Stallhagen och gårdsbutiken har under sin långa historia sett och hört ett och annat. Tidigare fanns bryggeriet också i samma byggnad, men när försäljningen ökade räckte inte utrymmena längre till. Stallhagens nya moderna produktionsanläggning blev färdig 2018 och numera bryggs där över 1 miljon liter öl årligen. Ungefär 95 procent av allt på bryggeriet är datorstyrt och på stora datorskärmar följer medarbetarna upp att de olika processerna går rätt till.
Även om mycket har moderniserats under åren, så tillverkas Stallhagens öl ändå med traditionsenliga metoder. Råvarorna väljs ut noggrant. Ögat och händerna är de viktigaste verktygen när varje steg i processen mäts och kontrolleras. Det handlar om vattnet, instrumenten, smaksättningen, jäsningen och mycket mer som ska spela rätt ihop för att få fram det högklassiga artesanölet.
Bryggeriet sysselsätter ungefär tio personer och dessutom behövs det speciellt under säsonger många hjälpande händer i restaurang Pub Stallhagen och gårdsbutiken. Nya produkter lanseras alltid först i den egna gårdsbutiken innan de får en större spridning. Kundernas kommentarer och åsikter är mycket välkomna med tanke på produktutveckling.
Stallhagens öl tillverkas av malt, humle, jäst och klart vatten. Basingredienserna är få, men smakkombinationerna däremot nästan oändliga. I bryggmästarens händer skapas många ölrecept av vilka en massa ännu väntar på att komma i tillverkning. Det tar ungefär fem veckor att brygga ölet. Ölet får jäsa i massiva tankar och det sker helt utan kemiska tillsatser. Ingen kolsyra tillsätts heller på konstgjord väg, utan jästen bildar kolsyra samtidigt som smaken i ölet mognar. I vissa ölsorter kan äkta honung, färska bär och frukter tillsättas som smakämnen. Innan ölen tappas på flaska eller burk centrifugeras den för att avlägsna oönskade partiklar som till exempel rester av humle och jäst. Ofta filtreras sådana partiklar bort, men centrifugering är en mer skonsam behandling, som inte försämrar slutproduktens arom och smak.
Flaskorna och burkarna tas in från England och vissa kommer färdigt med etiketter på så det är bara att tappa ölet på flaska i bryggeriet. Stallhagens mest kända öl är Original III Delikat, Honungsöl, Baltic Porter, US Red Ale och Julbock. Av de nyaste sorterna kan nämnas Baltic brew och 24/7.
Stallhagens högklassiga produkter har nått en stor framgång och säljs förutom på Åland också på fastlandet, i Sverige och i Tax Free-handeln på kryssningsfartygen på Östersjön. På Åland kör man från fabriken själv runt till S-marketarna och levererar varor och kollar att det finns av alla produkter och hur de är framsatta i butikerna. En komplett service för butikerna, eftersom man på samma gång vill leva upp till sitt rykte och svara på konsumenternas efterfrågan.
Det som startades för nästan tjugo år sedan av en grupp lokala ölentusiaster, som småskaligt började brygga hantverksöl, har under åren vuxit till sig och blivit ett slags visitkort för Åland. Bryggeriet i Grelsby är numera ett utflyktsmål och en sevärdhet med gårdsbutiken och Pub Stallhagen, och den nybyggda amfiteatern Stallahalla. Det här är ett besöksmål året runt och både mindre och större grupper är varmt välkomna. Restaurangen bjuder på mat av lokala råvaror. Man kan också besöka bryggeriet och se hur öltillverkningen går till och i gårdsbutiken intill kan man köpa av hela bryggeriets sortiment av hantverksöl och ett urval andra åländska delikatesser. Invid bryggeriet och restaurangen finns den flytande scenen Stallhalla där det ordnas konserter, olika evenemang och teater. Platsen besöks årligen av över 50 000 personer och har blivit ett av Ålands mest populära besöksmål.
Läge: Finström
Verkställande direktör: Tommy Ruponen
Grundat: 2004
Verksamhetsform: bryggeri
Produkter: bryggeriprodukter
11.9.2024 | Förmåner och tips | Nyheter
3.9.2024 | Det egna området till godo
1.9.2024 | Förmåner och tips