Föreningen Pusselfamiljen – kamratstöd för ensamstående föräldrar och glädje av att göra tillsammans


Föreningen Pusselfamiljen på Åland har sedan 1996 samlat ensamstående föräldrar och ombildade familjer, så kallade pusselfamiljer. Ett par gånger i månaden kan den som vill samlas till en fikastund med andra i samma situation. Tillsammans med andra föräldrar och barn ordnar man också olika aktiviteter såsom simning, pulkaåkning och annat roligt som man kan göra tillsammans. Veckoslutsresan till Käringsund på Eckerö ordnas varje sommar och den har varit mycket populär. År 2021 fick föreningen en donation från Varuboden-Oslas kampanj Det egna området till godo och med den kunde veckoslutsresan ordnas.

22.8.2022

Kamratstöd och att göra saker tillsammans

Föreningen Pusselfamiljen har verkat på Åland från 1996 och föreningens syfte har varit att samla ensamstående föräldrar. Föreningen har närmare 300 medlemmar. Syftet med verksamheten är att erbjuda kamratstöd och att göra saker tillsammans. Vardagen för en ensamstående förälder är inte alltid lätt när ansvaret för ekonomi och barn ligger på en person. Pusselfamiljen vill ändå jobba utgående det positiva. Trots utmaningarna vill vi ge barn upplevelser tillsammans med sina föräldrar. Några gånger i månaden samlas de som vill till gemensamma fikakvällar i föreningshuset i Mariehamn. De vuxna får sitta och prata med varandra och barnen får leka tillsammans och de har en barnledare som ser efter dem. Grundtanken med verksamheten är densamma som i slutet av 1990-talet, och de varje månad återkommande fikaträffarna är en del av föreningen, även om de har flyttat från medlemmars hem till föreningshuset.

Under året ordnas det många olika aktiviteter, bland annat gympa, pulkaåkning, simning och bowling. Barnen är i olika åldrar och man strävar efter att planera aktiviteterna så att alla kan delta. Det har varit populärt med picknick i den närliggande naturen eller fisketurer. Vi vill också ordna sådana aktiviteter att alla som vill kan delta och inte behöver avstå från på grund av stora deltagarkostnader. Sponsringar och donationer är viktiga för föreningen eftersom man med hjälp av det kan ordna trevlig sysselsättning som är gratis för medlemmarna.

– För oss är allt stöd välkommet, eftersom vi vill hålla medlemsavgifterna låga för att de inte ska bli ett hinder för att delta i vår verksamhet och få stöd i den livssituation man befinner sig i. Med donationer och sponsring ordnar vi till exempel varje år en jullunch till föreningens medlemmar med familjer. De somriga veckoslutsresorna till Käringsunds stugby med tillhörande pizzabuffé är verkligen efterlängtade bland våra medlemmar, berättar föreningens viceordförande Solveig Tikander.

En veckoslutsresa till stugbyn i Käringsund

År 2021 fick Pusselfamiljen en donation via Varuboden-Oslas kampanj Det egna området till godo. Pengarna från kampanjen användes till att en veckoslutsresa för föräldrar och barn. Föreningen har redan i många år åkt på en somrig veckoslutsresa till stugbyn i Käringsund på Eckerö. Syftet med resan är att skapa fina minnen och möjliggöra en sommarlovsresa för sina medlemmar. Det ordnas inget speciellt program för helgen utan tanken är att kunna umgås fritt och koppla loss från vardagen. Helgen är också ett ypperligt tillfälle att träffa nya människor, så som Catarina Franzas berättar om sin första resa till Käringsund: ”När jag första gången åkte till Käringsund med mina två döttrar för ett veckoslut, frågade en av dem från baksätet på bilen att vad vi ska göra när vi kommer fram när vi inte känner någon. När vi kom fram ställde vi oss i kön till pizzabuffén och mina barn hittade direkt någon att prata med och likaså jag. Hela helgen lekte barnen tillsammans med sina nya kompisar. Den här resan var den första av många.”

Och det är just samhörigheten som hörs i medlemmarnas berättelser Här förstår man varandra och kan prata om vardagens utmaningar och glädjeämnen med personer i samma situation. Viktigast är ändå glädjen över att kunna umgås med barnen och skapa dem trevliga minnen. I en helg på Käringsund ingår strandlekar, simning, trampbåtar och en hel massa utomhusvistelse och sköna stunder.

Barn och unga i centrum

Liksom för Pusselfamiljen är det också viktigt för vårt handelslag att vara med och stödja barn och ungas verksamhet. Varuboden-Oslos förvaltningsråd har under många år ordnat kampanjen Det egna området till godo och med hjälp av den har man stött olika slags verksamhet. Pusselfamiljen vill genom sin verksamhet stödja ensamstående familjer och erbjuda kamratstöd och trevliga aktiviteter. En trygg miljö för tillväxt, socialt umgänge med jämnåriga och gemensamma fritidsaktiviteter stödjer barn och unga att bättre klara av världsomvälvande händelser. Föräldrar som mår bra tryggar en balanserad tillväxt för sina barn.

– Vi hoppas att vi med vår verksamhet kan stötta ensamstående föräldrar i att orka med vardagen och samtidigt erbjuda barn och unga möjlighet att delta i olika aktiviteter tillsammans med sina familjer, vara del av en grupp och uppleva glädjestunder tillsammans med andra, säger Solveig Tikander.

Drygt 20 procent av ålänningarna är ensamstående föräldrar till barn under 18 år och Pusselfamiljen är en rätt så aktiv förening. Det finns behov för den här verksamheten och, som medlemmarna berättar så krävs det inte så mycket för att kunna skapa en lättare vardag och positiva minnen.

 

Pusselfamiljen rf.

Plats: Åland

Grundat: 1996

Cirka 300 medlemmar

Fick år 2021 motta en donation via kampanjen Det egna området till godo

Med donationen ordnade man en veckoslutsresa till Käringsund för föräldrar och barn