Kyssar från Borgå – Brunbergs sötsaksfabrik har redan över 150 år gemensam historia med Borgå


3.2.2023

Historiens vingslag

Brunbergs sötsaksfabrik i Borgå som kanske mest är känd för sina kyssar började sin verksamhet som ett bageri redan 1871. Då hade den unga A.W. Lindfors en dröm om ett eget bageri som han förverkligade. På tjugo år blev bageriet det största i stan och hade redan åtta anställda. Hela familjen var med i bageriverksamheten. Tre år innan det nya århundradet inleddes började A.W. Lindfors tillverka bland annat sockerkarameller och marmelad vid sidan av bageriprodukterna och A.W.  Lindfors karamell- och sötsaksfabrik såg dagens ljus. Året var 1907 och en ung bondgrabb, Lennart Brunberg stegade in till sötsaksfabriken som lärling. Femton år senare grundade han en egen sötsaksfabrik invid salutorget i Borgå. Fabriken fick namnet Brunbergs sötsaksfabrik. År 1928 köptes Lindfors sötsaksfabrik upp av Lennart Brunberg, som själv hade inlett sin karriär där, och grunden för den nuvarande sötsaksfabriken lades.

Under åren när verksamheten blev större och kapaciteten i sötsaksfabrikerna i centrum inte längre räckte till för att tillverka stora mängder sötsaker har produktionslokaler också byggts ut och nya fabriksbyggnader byggts till. År 1958 tog företaget sitt nuvarande namn Brunberg Ab och i mitten på 1960-talet flyttade hela verksamheten från centrum till industriområdet i Östermalm. I ungefär sextio år har man också kunnat köpa Brunbergs produkter i deras egen fabriksbutik, och i slutet av 1990-talet öppnade de en egen butik i det idylliska gamla Borgå. Fabriksbutiken har under hela sin existens varit ett mycket populärt besöksmål för både lokala invånare i staden och turister. Sötsaksfabrikens 150-åriga historia firades med att öppna en ny fabriksbutik invid den gamla butiken i maj 2021. Den nya fabriksbutiken består av en 220 kvadratmeter stor sötsaksbutik och en 60 kvadratmeter stor avdelning där det tillverkas chokladkonfekter för hand. Här kan kunderna också genom ett fönster följa med hur produkterna tillverkas.

 

Mängder av härliga sötsaker

Året om finns det en hel massa att göra i sötsaksfabriken, men julen är den största säsongen för choklad och sötsaker. Brunberg har ungefär 70 medarbetare som jobbar med olika uppgifter. På sötsakslinjen, i packeriet och i butikerna behövs det mest arbetskraft. Brunberg tillverkar olika choklad-, lakrits- och marmeladsötsaker. År 1951 kom Kyssarna med i sortimentet, och i dag äter man i Finland upp till 18 miljoner av dem årligen. De lär vara den mest kända av Brunbergs produkter.

Produktutveckling sker kontinuerligt och man följer noga med nya fläktar på godisfronten.  Kunder kommer också med önskemål i form av kundrespons. Ett produktutvecklingsteam jobbar med det här och testar olika smaker. Från en ny sötsaksidé är det en rätt så lång väg till den färdig produkten och arbetsprocessen för till exempel en ny säsongssmak kan ta närmare ett år. Det är också bra med en fabriksbutik i det här sammanhanget eftersom man kan ta nya produkter där först till försäljning och få värdefull respons till produktutveckling av kunder.

Många av Brunbergs produkter tillverkas fortfarande med samma recept som när fabriken började sin verksamhet. De äldsta recepten är till och med över 100 år gamla. Produktionstekniken har med årens lopp utvecklats, men fortfarande görs ändå många av sötsakerna för hand. Det har också varit viktigt för Brunberg att specialisera sig och kunna bjuda på härliga sötsaker åt alla.  I sortimentet finns många glutenfria, veganska och laktosfria sötsaker.

– Vi är bland annat den enda som tillverkar laktosfri mjölkchoklad i Norden och det är speciellt viktigt för oss att vi kan erbjuda våra kunder många olika alternativ, säger Sari Koivulahti, försäljnings- och marknadsföringschef på Brunberg.

Webbutiken, som öppnades till julen 2020, gjorde att det blev allt lättare att köpa Brunbergs sötsaker var man än befinner sig när fabriksbutikens verksamhet var begränsad på grund av coronan. Produkterna säljs i huvudsak i Finland, men Brunberg exporterar till Sverige och Norge och även små partier till övriga Europa.

 

Brunberg en del av Borgå också i framtiden

Att vara lokal har spelat en nyckelroll för Brunberg under hela den tid sötsaksfabriken har funnits till. Sötsaksfabriken är en lokal arbetsgivare och också ett dragplåster för Borgås turism.  Fabriksbutiken är ett populärt besöksmål bland både lokala invånare och turister. Den idylliska butiken som finns i gamla Borgå har öppet för turister i staden alla dagar i veckan.  Borgå syns också på produktförpackningar. Från och med 2020 pryds exempelvis Kyssförpackningen av en teckning på Gamla stan med sina strandbodar.

Brunberg samarbetar mycket med Borgå stad och turismväsendet eftersom de också vill vara med och utveckla det egna området. Sötsaksfabriken har sina rötter starkt i Borgå och i över 150 års tid har familjeföretaget fått vara en del av borgåbornas liv och stadens historia. I verksamheten respekterar man det gamla, men följer också nya visioner och lever i nuet.

 

Brunberg

Läge: Borgå

Verkställande direktör: Katarina Enholm

Grundat: 1871

Verksamhetsform: sötsaksfabrik

Produkter: choklad, lakrits, marmelad