Böcker öppnar dörrar


Torsdag 8 september firas den internationella läskunnighetsdagen. Syftet med dagen är att påminna människor om vikten av läskunnighet och utbildning för att bygga en hållbar framtid. Att läsa är alltid en hälsosam hobby för alla åldrar och det utvecklar både fantasi och minne och så klart ordförrådet och skriftlig framställning. I våra matbutikers sortiment finns också böcker där man hittar många bra alternativ för olika läsare.

8.9.2022

Det lönar sig alltid att läsa

I Europa är var femte 15-åring och nästan 55 miljoner vuxna fortfarande inte tillräckligt läskunniga. Det gör det svårare att hitta arbete och ökar risken för social utslagning. Det har gjorts många undersökningar om fördelarna med läsning. Att läsa högt påskyndar utvecklingen av barns läskunnighet. Det är också en viktig gemensam stund för barn och vuxna. Det lönar sig att fortsätta läsa högt också när barnet lärt sig att läsa själv. De tonåringar som har läst mycket har ett betydligt större ordförråd än sina jämnåriga som läser lite. Dessutom har man kunnat konstatera att förmågan att förstå andra utvecklas när man läser skönlitteratur. Det lönar sig också för äldre mänskor att läsa, eftersom läsning bromsar upp de nackdelar åldrandet medför. När man läser långa berättande texter aktiveras stora hjärnan.

Vårt handelslag uppmuntrar också till att utveckla läs- och skrivkunskaper och har till exempel genom kampanjen Det egna området till godo stött olika projekt som främjar läsfärdighet. En av de här är föräldraföreningen Porvoon Keskuskoulun vanhempainyhdistys i Borgå som främjar läsfärdighet med olika läsutmaningar och temamånader. År 2021 fick föräldraföreningen en donation som användes för att köpa bland annat bokpaket och ordna olika bokprojekt för skolan.  Till exempel biblioteksbesök och författarbesök uppmuntrar barn och ungdomar att läsa mer än vanligt. Tillgången till ett mångsidigt utbud av alternativ och olika texter är en viktig faktor för att stimulera barns och ungdomars intresse för läsning och uppmuntra dem att läsa.

Hitta ny läsning när du gör dina matinköp

I hyllorna i våra livsmedelsbutiker finns det också ett bra urval av tidskrifter och böcker. På samma gång du handlar mat kan du också behändigt plocka ner ny läsning för skymmande höstkvällar. Pocketböcker, tidskrifter, bilderböcker för att nämna några och här hittar du läsning i mångas smak.