Arbetskläderna spelar en stor roll i arbetet – De efterlängtade nya arbetskläderna har tagits i bruk i S-market Godby och S-market Jomala


I vårt handelslag satsar vi på vår marketpersonals arbetstrivsel och förnyar S-market-kedjornas arbetskläder. Arbetskläder som passar arbetet så bra som möjligt är en viktig del av arbetstrivseln för ungefär 30 000 medarbetare inom S-gruppens markethandel. I våra matbutiker här på Åland finns närmare 700 anställda. De nya arbetskläderna har tagits i bruk i S-market Godby och S-market Jomala och Varuboden Citys personal får sina nya arbetskläder senast på hösten.

28.3.2022

De nya arbetskläderna en del av det förnyade butiksutseendet

Vårt handelslags matbutiker har förnyats under de senaste två åren och det är naturligt att också uppdatera arbetsklädernas utseende. De nya arbetskläderna lämpar sig för butiksarbete. I kollektionen finns olika klädesplagg för olika uppgifter och kläder som kompletterar varandra till exempel när man klär sig på lager. Det har fästs särskild uppmärksamhet vid bekvämligheten och elasticiteten för att förbättra ergonomin i arbetet. I arbetskläderna finns också en egen plats för varje redskap som behövs i arbetet. I mönstren finns en helhet som passar ihop med kedjans färgvärld och det stöder helhetsutseendet i butikerna som förnyas.

– Vi har tagit i bruk de nya arbetskläderna redan S-market Godby och S-market Jomala, och Varuboden Citys får de nya arbetskläderna senast under hösten, berättar personalchef Paula Pajunen.

När de nya arbetskläderna planerades under piloteringsskedet, frågade man vilka åsikter de medarbetare som använder kläderna i sin vardag hade att säga bland annat genom provanvändning och en röstning som hölls i S-gruppens intranät, då var och en fick påverka på arbetsklädernas mönster om de så ville. En särskilt viktig roll hade de butiker vars medarbetare provanvände den nya kollektionen. På basis av provanvändningen gjordes det förändringar och förbättringar i kollektionen, både när det gäller mönster och material

Kläder som passar butiksarbete och är hållbara

I kollektionen ingår ett urval olika överdelar: skjortblusar, tunikor, pikéskjortor och t-skjortor och en softshelljacka och väst. Som underdelar i kollektionen finns det byxor, en kjol och mammabyxor. Klädesplaggen i kollektionen finns i både kvinno- och unisexstorlekar. Kollektionen kompletteras av accessoarer som till exempel olika huvudbonader, lösfickor som kan fästas på kläderna och knäskydd.

– Det viktiga med de nya arbetskläderna är att de ger en gemensam look för personalen, men ändå kan varieras för personliga preferenser. I beställningsskedet fick vi välja våra egna arbetskläder från kollektionen. Vi fick välja om vi ville ha en skjorta, långärmad t-shirt, väst och/eller jacka. Min egen arbetsklädsel består av byxor, långärmad tröja, väst och jacka. Jag hoppas också att kläderna håller utseendet bra trots tvättar, säger Paula Pärnänen-Mattsson på S-market Jomala.

Arbetskläderna hyrs från Lindström och det här är ett hållbart val också med tanke på kretsloppssamhället. Man kan till exempel lappa kläderna och flera personer kan använda dem. I kollektionen har man använt högklassiga och hållbara material, som har en lång livscykel. Kläderna är också designade så att de vid behov kan lappas och det förlänger klädets livscykel. När arbetsplaggets livscykel har nått sitt slut återvinns de på ett hållbart sätt.