Allt till högsommarens matfest från vårt handelslag


Sommarens största fest, midsommaren, samlar ihop mänskor vid dignande bord för att njuta av god mat och vänners sällskap. Säsongens första potatis, grilldelikatesser och söta jordgubbar hör till mångas definitiva favoriter på midsommarbordet. I vårt handelslags matbutiker finns ett brett sortiment av olika rätter att bjuda till midsommar. För en trevlig samvaro hittar du också många olika sommarspel och ett omfattande urval sommarläsning i våra butiker.

20.6.2022

Grillade delikatesser hör till midsommaren

Nu tillreds det förutom det traditionella kött och korv också fisk och skaldjur, och grönsaker och frukt på grillen.  I våra matbutiker finns det ett stort urval läckerheter till grillen och de professionella försäljarna på Smaktorget i S-market Jomala ger tips och recept till grillning. Nu tillreder vi allt oftare förutom huvudrätt också förrätt och dessert på grillen. Biffar, fisk, kyckling och korv får allt oftare sällskap på grillen av grönsaker och frukter. Under senare år har urvalet av olika grillostar ökat i marketarna i vårt handelslag. Primörer, potatis, kål, sparris, majs, zucchini, aubergine och olika frukter är allt sådant som finländarna allt oftare grillar. Veganska och vegetabiliska alternativ blir allt populärare och utbudet har också ökat.

En stor ändring i grillning är också den växande trenden att grilla frukter och grönsaker. Säsongens primörer är goda birätter och det räcker med en skvätt olja och lite salt som krydda. Grönsaker är mångsidiga att grilla; trä dem på spett, linda in i en bit folie eller glödstek dem.  Grillad hjärtsallad var en av förra sommarens nya favoriter att grilla.

Midsommarvimmel i butikerna

En av sommarens största mathögtider, midsommaren har enligt tradition också varit en av de brådaste helgerna i våra matbutiker. Torsdagen har visat sig vara den dag då de flesta besöker butikerna även om våra butiker betjänar kunderna under hela midsommaren. För att göra handlandet smidigare håller butikerna längre öppet inför midsommar.

Från det mångsidiga sortimentet är det lätt för var och en att plocka sina egna favoriter till midsommarbordet i sin kundkorg.  De kunniga försäljarna vid Smaktorget i S-market Jomala ger tips och recept till grillning. En smaklig måltid avslutas med sommarens första jordgubbar, som tack vare det varma vädret mognar lagom till midsommar.

Samvaro och semestrande

På midsommaren finns det gott om tid att pröva på olika sommaraktiviteter tillsammans med familj och vänner. I våra matbutiker finns olika sommarspel och uteleksaker för barn som exempelvis såpbubblor och sandleksaker. För dem som gillar ett lite lugnare program finns det i våra butiker också mycket sommarläsning.  I hängmattan eller på bryggan kan man i midsommartider med fördel försjunka i nya äventyr.

 

Varuboden på Åland önskar en trevlig midsommar.