Vi på S-arket Jomala och S-market Godby vill erbjuda våra kunder ständigt bra priser. När du handlar hos oss, vet du att du inte betalar för mycket. För oss är det viktigt att erbjuda lokala åländska varor. För att göra det lättare för dig att hitta dem har vi märkt ut dem tydligt på hyllorna. Har du redan bekantat dig med vårt gröna kort, S-Förmånskortet? När du blir medlem i handelslaget, blir du samtidigt en av våra ägarkunder och får Bonus på allt du köper hos oss och i S-gruppens övriga enheter.

 

Läs mer om att bli ägarkund

Från och med nästa nummer, som utkommer 15 maj, är Samarbete tillgänglig för alla ägarkunder och kan hämtas när man handlar i S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Tidningen är gratis för alla ägarkunder och du får den avgiftsfritt med S-Förmånskortet.

Samtidigt har tidningen Samarbete förnyats och är ett tankeväckande läspaket om aktuella ämnen, känslofyllda berättelser och praktiska tips på mer hållbarhet i vardagen och livet. Samarbete står också för säsongsanpassad mat och innovativa recept. Nya teman om bland annat turism, välbefinnande och friluftsliv ger tidningen mer mångsidig läsning.

Du kan läsa om aktuella frågor i vårt handelslag i Varuboden på Ålands bilaga Mina sidor, som du hittar behändigt på samma ställe som Samarbete. Kom också ihåg att plocka med dig den  här tidningen med aktuell verksamhet och aktuella evenemang i vårt handelslag.  På enheterna ställs tidningarna synligt fram i egna tidningsställ. Plocka med dig ett paket med meningsfull läsning på samma gång du handlar.

Tidningen Samarbete utkommer fyra gånger om året. År 2023 utkommer tidningen ännu 15.8 och 15.11. Tidningen finns tillgänglig i butikerna i cirka tre veckor efter att den har utkommit.

Årets fjärde brådaste helg

Valborg är årets fjärde brådaste helg i vårt handelslags matbutiker efter jul, midsommar och påsk. Beroende på år infaller den största försäljningstoppen antingen på valborgsmässoafton eller dagen innan. Eftersom valborgsmässoafton är på en söndag i år, är fredag och lördag de brådaste försäljningsdagarna den här veckan. Ännu till söndagen förväntas det mera kunder till butikerna än under en vanlig söndag. Vårt handelslags matbutiker håller öppet på valborgsmässoafton 30.4 och på första maj 1.5 i huvudsak med söndagsöppettider frånsett några undantag. Du kan kolla öppettiderna i din egen butik här.

Traditionella delikatesser till valborg

Bland favoritprodukterna till valborg finns potatissallad, som det de två dagarna före valborg säljs över tio gånger mer än i genomsnitt under årets övriga dagar. Mängden är större än endast under nyår, då försäljningen av potatissallad är ännu större än under valborg.

Av de söta delikatesserna är mjöd och munkar absoluta favoriter på valborg. Ifjol under valborg köpte man sammanlagt närmare 1 000 liter mjöd från hela vårt handelslags matbutiker. Kunderna lagar också ännu själva mjöd, och det här märker man i att försäljningsmängderna av citron och farinsocker ökar vid valborg. Munkar säljs året om, men struvorna är en verklig säsongsprodukt som endast säljs till valborg. Struvorna kör inte förbi munkarna i popularitet, och deras försäljning är tredubbel jämfört med struvorna. Munksortimentet är stort, men traditionella sockermunkar toppar listorna för försäljningsstatistiken. Under valborg ifjol såldes det närmare 2 000 munkar i vårt handelslags matbutiker.

Förutom valborgsdelikatesser finns det i mångas kundkorgar också olika dekorationer till valborg. Det säljs stora mängder av både serpentin och ballonger veckan före valborg.

Vi öppnar grillsäsongen

I vackert vårväder är det är härligt att göra en picknick i naturen eller inviga grillsäsongen på sin egen terrass. Vid sidan av traditionella delikatesser som potatissallad och knackkorv, säljer också olika grilldelikatesser bra då vädret är soligt. Biffar, fisk, kyckling och korv får allt oftare sällskap på grillen av grönsaker och frukter. Under senaste år har urvalet av olika grillostar ökat i marketarna i vårt handelslag. De kunniga försäljarna vid Smaktorget i S-market Jomala ger tips och recept till grillning.

Varuboden på Åland önskar dig trevlig valborg!

Handla smidigt under påsken

Som vi har väntat på påsken; lediga dagar, påskmat och pynt. I vårt handelslag finns allt du behöver inför vårens färgsprakande helg. Påskveckan väntas igen bli hektisk och enligt tradition har det varit en av årets mest bråda helgdagar i våra matbutiker. Det lönar sig att handla om möjligt under de lugnare öppettiderna i butikerna före skärtorsdag då det brukar vara mycket mänskor i rörelse. S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City har öppet i stor utsträckning under påsken. Det lönar sig att kontrollera den egna påskbutikens öppettider i förväg här.

Påskens delikatesser

Gravad lax, fyllda ägghalvor, vårens första sparris, lamm, fräscha sallader, pasha, memma, för att inte tala om allt påskgodis … I S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City hittar du ett brett sortiment av mater och råvaror till påsk. Om du vill komma enkelt undan under påsken kan du till exempel handla all påskmat färdig från S-market Jomalas Smaktorg. Försäljarna vid Smaktorget hjälper dig gärna och det lönar sig att fråga tips och recept av dem.

 Allt till en vacker dukning och påskens blomsterprakt

Senast nu får vintern ge vika i inredning och dukning. Gult och ljusgrönt är traditionellt påskens färger. I matbutikerna i vårt handelslag finns ett stort urval servetter, ljus och påskpynt och med dem skapar du snabbt vårstämning i ditt hem.

Blommor är ett säkert vårtecken och är en väsentlig del av påsken. Också kvistar med löv som håller på att slå ut i en vas, videkissar och påskgräs har med sig ett löfte om sommaren. Påskens mest sålda blomma är narcissen, som används både som krukväxt och som snittblomma. Med blommorna kan man kombinera olika kvistar och fjädrar i ton med dukningen är också ett trevligt tillägg i buketten. I våra matbutiker finns också ett rätt så stort urval av traditionella påskblommor som narcisser, tulpaner och pärlhyacinter. Sortimentet i butikerna varierar något.

Glad påsk från alla i vårt handelslag!

 

Varuboden på Ålands år 2022 var ett gott år – försäljningen ökade märkbart, vi introducerade nya tjänster och började förbereda för framtida förbättringar.

– Vår försäljning har ökat fint under året, och det beror inte enbart på den rådande inflationen, utan på att allt fler kunder handlar hos oss, konstaterar Bengt Vinberg, vd för Varuboden på Åland. Under året har antalet ägarkunder igen ökat märkbart. Eftersom vi är ett handelslag har vi inte samma krav på oss att maximera vinsten, utan vårt mål är att erbjuda våra kunder en så förmånlig varukorg som möjligt, och det är något som också kunderna har märkt.

Förutom att erbjuda bra priser, har det till ägarkunderna på Åland utbetalats 730 000 euro i form av Bonus och andra förmåner under 2022. En del av den vinst bolaget gör används också för att utveckla servicenätverket, och under 2022 byggdes till exempel en ny ABC-laddstation vid S-market Jomala. Dessutom fick också Jomala-enheten ett eget solkraftverk på sitt tak.

– Hela S-gruppen har som mål att vara koldioxidnegativt år 2025, och därför strävar vi till exempel efter att i så hög grad som möjligt utnyttja förnybara energikällor, berättar Bengt Vinberg. Kunderna kan i realtid följa med hur mycket vårt solkraftverk i S-market Jomala producerar och vi har fått mycket positiv respons kring det här.

Ny ABC-mack planeras i Jomala

En av de saker som kunderna önskat till S-market Jomala är en ny ABC-mack. Planeringen av en mack som uppfyller alla de senaste miljöbestämmelserna är i full gång, och i vintras revs Tillfället-byggnaden för att ge rum för den nya macken på norra delen av tomten. Under planeringen har samarbetet med kommunen löpt väl, och bygglovet är under behandling.  Avtalet med Teboil upphör i höst och efter det kommer den gamla macken vid S-market Jomala att rivas.

– Vi ser fram emot att kunna ha vår egen bensinmack invid vår butik, och på det sättet ge våra kunder ännu bättre möjlighet att koncentrera sina inköp. Dessutom förbättrar förnyelserna trafiksäkerheten på området avsevärt: när den gamla macken rivs blir parkeringen invid butiken säkrare. Samtidigt kan vi planera både trafikströmmarna och belysningen bättre, berättar Bengt Vinberg.

Personalens roll viktig

Utan en kunnig och engagerad personal är tillväxt givetvis inte möjlig, och ett stort tack för det goda resultatet går just till personalen. Att Varuboden på Åland är en bra arbetsplats vittnar resultaten i den senaste arbetstillfredsställelseundersökningen om. Resultatet landade på 84,4 poäng, vilket innebär en klassificering på AAA – Utmärkt. Mest nöjda är personalen med att företaget belönar rättvist för prestationer, att beslutsfattandet är effektivt och att företagets framtid är ljus.

– Vi har alltid belönat personalen extra när vi har uppnått goda resultat, och ifjol tog vi i bruk ett nytt belöningssystem, som omfattar alla anställda och som är mer systematiskt än tidigare, berättar Bengt Vinberg. Belöningen betalas per utförd arbetstimme, och för fjolåret betalade vi ut full belöning, vilket för en heltidsanställd innebär ungefär 2500 euro.

Sponsring för både stora och små

Varuboden på Åland har genom åren sponsrat många olika föreningars verksamhet, och fokus ligger på att särskilt stöda verksamhet som riktar sig till barn och  unga.

–  Med många föreningar har vi samarbetat redan i flera års tid. Vi är också glada över att ha kunnat stöda mer projektbetonade insatser via kampanjen Det egna området till godo, som senast fokuserade på verksamhet som förhindrar utslagning och förebygger mobbning bland barn och unga, berättar Bengt Vinberg. Vi vill också gärna att vår sponsring gynnar så många som möjligt och därför har vi valt att vara med som huvudsponsor för både Rockoff och Skördefesten, som inte bara gynnar alla ålänningar utan också gynnar hela den åländska turistnäringen.

 

Ytterligare information:

Bengt Vinberg, verkställande direktör, Varuboden på Åland, tfn 010 762 6637

Enkelt att återvinna

Den 18.3 firar vi den internationella återvinningsdagen. Det är enkelt att återvinna förpackningar när man går och handlar till S-market Jomala eftersom det finns en ekopunkt på deras gård. Till ekopunkten kan man föra kartong, metall, glas och papper. Speciellt aktiva är kunder att återvinna flaskor och burkar.

En del av avfallet är speciellt skadligt för miljön. Därför är det viktigt att det inte hamnar i blandavfallet. Sådant avfall är till exempel elektronikbatterier, batterier och el- och elektronikavfall. Våra kunder kan fritt returnera små el- och elektronikapparater, som till yttermåttet är under 25 centimeter, alltså till exempel lysrörslampor, lysrör, hårtorkar och kaffebryggare till butikerna. Under 1000 kvadratmeter stora matbutiker utgör ett undantag. Små butiker kan inte ta emot apparater, eftersom till exempel lysrörslampor som inte längre används inte kan förvaras i en livsmedelslokal på ett säkert eller hygieniskt sätt.

– Vår personal är medveten om miljö- och återvinningsfrågor. Vi har utbildat personalen i små butiker att de ska hänvisa kunder till närmaste regionala återvinningspunkt som upprätthålls av producenter eller kommuner och som tar emot apparaterna, säger markethandelns branschdirektör Bengt Vinberg.

Speciellt aktiva är kunder att återvinna flaskor och burkar. I S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City finns återvinningsställen för plastflaskor och burkar med pant. Ofta tar automaterna också emot flaskor och burkar utan pant.

Förpackningsreformer sparar på naturen

Förpackningsreformer görs kontinuerligt i hela S-gruppen och det hjälper sorterings- och återvinningsjobbet för kunderna i vårt handelslag. Med förpackningsreformerna strävar man till exempel efter att förbättra återvinning av förpackningar, minska mängden plast som används i förpackningar och öka användning av återvunnet material.

Det väsentliga med att förnya förpackningar är också det att förpackningarna ska skydda produkten och förbättra hållbarheten och minska mängden svinn. I nya förpackningar strävar man också efter att använda alltmer återvunnet material. Utöver alla förnyelser trycker man på alla förpackningar till S-gruppens egna varumärken alltid lättlästa sorteringsanvisningar, som underlättar kundernas jobb när de sorterar förpackningar till återvinning.

Återvinn behändigt på samma gång du handlar!

Glädje, sammanhållning och deltagande

IFK Mariehamn Fotboll rf är en av Ålands största idrottsföreningar. Föreningen har cirka 500 spelare och 80 tränare. I föreningen spelar 20 pojk- och flicklag och ett damlag. Av dessa har fotbollslaget P08 tränat tillsammans redan i åtta år nu. Det finns närmare 20 spelare i laget, och pojkarna som nu är 14-åringar har spelat tillsammans sedan de var sex år gamla. Under denna tid har laget sammansvetsats och på planen delas både glädje och sorg.

– Pojkarna har spelat tillsammans så länge nu att samspelet går som på dans. Här uppmuntrar man alltid varandra och kämpar på för samma mål. Vi uppmuntrar också unga spelare att delta i mångsidig träning och vi vill också ge utrymme för annan slags idrott. På det sättet kan de unga utvecklas i sin egen takt och träna på fysik såväl som andra samarbetskunskaper, säger lagets tränare John Boman.

Laget tränar tillsammans fyra gånger i veckan och på helgerna har de matcher. De tränar utomhus året runt. Laget lotsas av Johan Carlsson, som har huvudansvaret för tränandet, och han får hjälp av Michael Gunell och John Boman. Från måndag till torsdag tränar pojkarna och när vi besökte dem i slutet av maj bestod övningarna av teknikövningar och i slutet spelade de också en match mot varandra. Tränaren Johan delar upp spelarna i grupper med ungefär fyra personer. I grupperna finslipar de olika tekniker och Johan kämpar på hela tiden. Som utomstående ser man bra att de har tränat redan länge tillsammans eftersom samarbetet löper smidigt och om någon skadar sig så finns där genast en annan spelare som tar platsen. På den stora planen tränar också många andra lag på samma gång.

Meningsfull fritidsaktivitet

Föreningens huvudsyfte är att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter för pojkar och flickor i en trygg miljö. Här har alla utrymme att växa och utvecklas som spelare i sin egen takt. Träningsverksamheten är indelad i knattefotboll och ungdomsfotboll. Knattefotbollen börjar vanligtvis i 5–6 års ålder som lekar. Då försöker man med hjälp av lekfulla aktiviteter väcka barns intresse för sport och fotboll, samtidigt som de lär sig att ta hänsyn till andra spelare och respektera enkla regler. Förståelse av spelet utvecklas genom övningar och lek. Alla har också rätt till samma mängd speltid oavsett skicklighet. I övergången till ungdomsfotboll fäster man allt mer uppmärksamhet vid teknik. Samarbetsförmåga och respekt för andra som spelare är ändå hela tiden starkt närvarande.  Ju fler äldre spelare det gäller, desto mer erbjuds de också extra träningstid och mer speltid, om det finns en karriär som fotbollsproffs i sikte.

Måttliga prisnivåer med sponsring

Vårt handelslag vill på sitt eget verksamhetsområde vara med och stöda den här typen av verksamhet för barn och unga. Genom sponsring är vi delaktiga i att stöda sådan lokal verksamhet som berör våra ägarkunder och engagerar en så stor skara barn, unga och familjer som möjligt — både inom idrott, kultur och samhällelig verksamhet. År 2022 sponsrade vårt handelslag IFK Mariehamn Fotboll r.f.:s pojklag. Med hjälp av sponsring har träningsrelaterade avgifter kunnat hållas måttliga och man har kunnat skaffa enhetliga träningsdräkter till laget.

 

IFK Mariehamn

Plats: Mariehamn

Grundat: 1919

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten

Sponsring har möjliggjort måttliga deltagaravgifter

Vägen till hjärtat går via magen

Till middagen på alla hjärtans dag kan du duka fram hemlagade rätter eller göra det enkelt och köpa färdiga läckerheter. För din egen älskling eller en grupp vänner är det trevligt att duka fram härliga delikatesser och njuta av en god måltid tillsammans. Att laga mat tillsammans är också en rolig aktivitet, och tänk om ni tillsammans skulle kocka en hel meny till alla hjärtans dag. I S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City hittar du ett brett sortiment av mat och råvaror till alla hjärtans dag. Om du vill komma enkelt undan på alla hjärtans dag kan du till exempel handla all mat färdig från Smaktorget i S-market Jomala. Försäljarna vid Smaktorget hjälper dig gärna och det lönar sig att fråga tips och recept av dem.

Med choklad och andra delikatesser kommer du också ihåg dina vänner på ett trevligt sätt. Våra matbutiker har inför alla hjärtans dag ställt fram produkter som passar in i temat, och där hittar du enkelt godis och andra små presenter när du går och handlar. I vårt sortiment finns förutom traditionella hjärtformade sötsaker också sötsaker från många av våra små lokala producenter. En tårta eller bakelser du själv har bakat är också ett bra sätt att komma ihåg vänner på alla hjärtans dag.

Vi firar alla hjärtans dag med blommor

Blommor hör självklart till den här högtidsdagen. Vi kommer ihåg vänner, nära och kära med blommor och berättar samtidigt hur viktiga de är. För många är rosen den absoluta favoriten till alla hjärtans dag, men också säsongens inhemska tulpaner har med åren blivit allt populärare. Februari är högsäsong för inhemska tulpaner och det säljs mycket av dom i alla våra matbutiker.  Andra populära blommor till alla hjärtans dag är nejlikor, liljor och minigerberor. Av krukväxterna är orkidén en populär present att ge bort till alla hjärtans dag.

 

Vårt handelslag önskar en trevlig alla hjärtans dag

En säker arbetsmiljö och miljö att handla

I våra enheter ska riskfaktorer tas bort eller minimeras så att inte medarbetarnas hälsa och säkerhet äventyras. Trygghet är små kontinuerliga handlingar i vardagen, omsorgsfullhet och noggrannhet. Utöver dessa utförs naturligtvis bl.a. lagstadgade arbetsplatsutredningar och myndighetsbesiktningar.

– I enheterna kontrollerar man att förhållandena och apparaterna är i skick. Med en långtidsuppföljning kan man förbättra arbetsförhållandena nämnvärt.  I samarbete med medarbetarna hittar man bristerna i arbetssäkerheten på enheterna och kan åtgärda dem. Sådant kan vara till exempel skräp eller ledningar som ligger på golven, trasiga dörrar eller sådana apparater som har orsakat risksituationer på flera enheter. Man ska i första hand sträva till att korrigera de brister som har konstaterats och i andra hand varna för faran, säger arbetarskyddsfullmäktige Taina Alatalo.

Varje medarbetare är också själv skyldig att följa säkerhetsanvisningarna och beakta riskfaktorer. Brister som upptäcks ska anmälas till chefen eller arbetarskyddsfullmäktig. Renligheten i enheterna och att ta hänsyn till och åtgärda brister och fel minskar också risken för skador för kunder som handlar i enheten.

I vårt handelslag har vi också säkerhetsronder som görs fyra gånger i året på varje enhet. Säkerhetsronderna är ett strukturerat sätt att observera säkerhetsfrågor och å andra sidan lär sig personalen att se på sin arbetsplats ur ett säkerhetsperspektiv, kontinuerligt vid sidan om annat arbete, innan olyckor inträffar.

En hjärtstartare kan rädda upp till 75 procent av personer som drabbas av hjärtattack

En hjärtstartare dvs. en defibrillator eller “deffa” eller “defi” är en apparat med vilken man kan hjälpa en person som har fått en hjärtattack. Det finns hjärtstartare på offentliga platser som till exempel flyg- och järnvägsstationer, köpcentrum, idrotts- och simhallar, teater- och konsertsalar och företags egna lokaliteter. Vårt handelslag har på förvaltningsrådets initiativ redan för ett antal år sedan beslutat att investera i hjärtstartare på vårt handelslags enheter. Det här har konkret inneburit att det till våra butiker runt om på vårt verksamhetsområde har införskaffats hjärtstartare med medel från förvaltningsrådets bruksfond. För närvarande finns det hjärtstartare i S-market Godby och S-market Jomala.

Våra butiker besöks av många mänskor och då finns det en risk att någon får ett sjukdomsanfall. När kunderna och personalen vet var det finns en hjärtstartare får man den snabbt på plats. Det kan också uppstå en situation nära affären eller med personer som jobbar eller besöker andra företag i samma byggnad. Då kan man hämta hjärtstartaren och med hjälp av den rädda ett mänskoliv.

Förutom apparater som ökar säkerheten utbildas också personalen i vårt handelslag i första hjälpen-frågor och att fungera i undantagssituationer. Under utbildningarna får man genom olika övningar lära sig bl.a. brandsläckning, att fungera i hotfulla situationer, att ge första hjälpen då någon är medvetslös och första hjälpen vid sådana situationer där en person är livlös, med andra ord återupplivning och användning av hjärtstartare.

 Vi önskar er en trygg 112-dag!

 

 

På följande enheter  finns det en hjärtstartare:

S-market Jomala

S-market Godby

Vi anställer ungefär 60 sommarjobbare till sommaren 2023.

Totalt sökte nästan 400 personer sommarjobb i vårt handelslag till sommaren och av dem sökte nästan 150 sommarjobb och närmare 250 sökte till en praktikperiod som riktar sig för ungdomar under 18 år. Liksom tidigare år får ungefär 60 av dem ett sommarjobb på någon av våra matbutiker. Bland de sökande finns det många nya ansikten men en stor mängd av är också sådana som återvänder år efter år för att jobba i vårt handelslag till exempel vid sidan av studier.

– Vi är glada över att vårt handelslag är en attraktiv arbetsgivare och att vårt långsiktiga utvecklingsarbete har gett resultat. Handelsbranschen ses fortfarande som en intressant bransch med varierande arbetsuppgifter och som det också är lätt att få jobb på till exempel efter att man avslutat sina studier, säger Paula Pajunen, personaldirektör.

Vi anställer sommarjobbare till olika arbetsuppgifter i S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Sommararbetet börjar i regel i maj-juni och pågår till och med fram till september. Arbetsuppgifterna i butiken är varierande. För en del av arbetsuppgifterna behöver man utbildning och/eller arbetserfarenhet, men många av uppgifterna är det också möjligt att lära sig under den omfattande introduktion som Varuboden på Åland erbjuder, och det enda man behöver är intresse för kundbetjäning.

Alla sökande viktiga

Med tanke på det stora antalet sökande är det uppenbart att det tyvärr inte är möjligt att rekrytera alla intresserade. Alla som har sökt jobb i vårt handelslag i år kommer ändå att få goda erfarenheter av jobbsökning och intervjuer. Alla sökande kommer att intervjuas under ett intervjuevenemang, som äger rum lördag 11 februari. Under intervjuerna har de sökande möjlighet att berätta mer om sig själva och sina styrkor. Vårt handelslag har redan under de senaste två åren intervjuat alla sökande och responsen som vi har fått på det har varit mycket positiv.

– Handelsbranschen är en bro till arbetslivet och vår roll i att handleda unga människor i arbetslivsfärdigheter med tillhörande intervjuer är därför en mycket viktig del av arbetslivsfärdigheterna. Den andra lördagen i februari ordnar vi ett intervjuevenemang på hotell Pommern och på det enheters chefer, fortsätter Paula Pajunen.

De sökande har en förväntansfull tid när de efter intervjuerna väntar på svaren om sommarjobb. För dem som är involverade i rekryteringsprocessen är det här en hektisk tid när de väljer lämpliga nya sommarjobbare. Ett jobb i vårt handelslag under sommaren väntar ungefär 60 sökande.

Alla sommarjobbare kommer också att få en omfattande introduktion, så även om tidigare erfarenhet från handelsbranschen är en fördel är det en glad och optimistisk attityd som räknas i slutändan. Målet är att erbjuda utmärkta arbetsupplevelser som uppmuntrar och engagerar till arbetslivet.

– Vårt främsta mål är att erbjuda positiva inlärningsupplevelser. Den första kontakten med arbetslivet har visat sig ha betydelse för utvecklingen av yrkesidentiteten och karriärens framgång. Vi pratar hela tiden med våra chefer om hur viktig det är med introduktion och att bemöta den nya medarbetaren när anställningen börjar, säger Paula Pajunen.