Vi på S-arket Jomala och S-market Godby vill erbjuda våra kunder ständigt bra priser. När du handlar hos oss, vet du att du inte betalar för mycket. För oss är det viktigt att erbjuda lokala åländska varor. För att göra det lättare för dig att hitta dem har vi märkt ut dem tydligt på hyllorna. Har du redan bekantat dig med vårt gröna kort, S-Förmånskortet? När du blir medlem i handelslaget, blir du samtidigt en av våra ägarkunder och får Bonus på allt du köper hos oss och i S-gruppens övriga enheter.

 

Läs mer om att bli ägarkund

Mångsidiga arbetsuppgifter

Årligen finns det sommarjobbare som hjälper till med olika arbetsuppgifter i vardagen på vårt handelslags enheter under den hektiska sommarsäsongen.  Sommarjobben inom butiksbranschen sysselsätter många unga under olika långa arbetsperioder.

Vårt handelslag sysselsätter sommarjobbare på flera olika sätt. Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna är till exempel avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från handelsbranschen.  Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. Med hjälp av den kan vårt handelslag erbjuda arbetsmöjligheter i större utsträckning också åt under 18-åringar och sådana som ännu inte har arbetserfarenhet. Längre sommarjobbsperioder varierar från cirka en månad ända upp till fem månader, när en del av sommarjobbarna börjar redan i maj och fortsätter långt in på hösten. Dessa längre perioder lämpar sig också bra för vuxna och särskilt för dem som redan har erfarenhet av att arbeta inom handelsbranschen. Det är bra att notera att man inte behöver vara ung för att sommarjobba, ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper.

Varuboden på Åland satsar på sommarjobbarnas introduktion och förra sommarens sommarjobbare gav sina chefer nästan fulla poäng till i undersökningen Ansvarsfullt sommarjobb, bl.a. för möjligheten att kunna prata med sin chef eller handledare om allt sådant som man funderar på.

– Efter sommaren är det också eventuellt möjligt att fortsätta arbeta, till exempel på deltid, vid sidan av studier. Vi värdesätter att de sökande är aktiva och har en positiv inställning, men framför allt att de har viljan att lära sig. Det är inte nödvändigt med tidigare erfarenhet eftersom alla nya medarbetare får en omfattande introduktion i sina arbetsuppgifter, säger personaldirektör Paula Pajunen.

Framtidens mångsysslare

Vi har varierande arbetsuppgifter i vårt handelslag och på en enhet kan man under sommaren få göra olika jobb. Arbetsuppgifterna omfattar främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete. I vårt handelslag betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Det här är en stor resurs när alla kan hjälpa till med alla sysslor. Å andra sidan är det här också en stor nytta med tanke på framtiden. Oavsett vilka de framtida karriärplanerna är uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter.

– Sommarjobb lär dig viktiga färdigheter för arbetslivet och hjälper dig ofta också att hitta en riktning för din framtida karriär. En stor del av ungdomarna börjar sin karriär just i en butik och vi har en viktig roll i att erbjuda unga en första arbetslivserfarenhet, säger Paula Pajunen.

Uppgifterna varierar naturligtvis också beroende på om det är en Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktik eller en längre sommarjobbsperiod. De som deltar i Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken och de som gör kortare sommarjobbsperioder bekantar sig med arbeten som behövs i butikens vardag som till exempel att plocka upp varuleveranser och plocka upp varor på hyllor. De som arbetar längre har också tid att bekanta sig med kassaarbete.

Enkelt att ansöka

Vårt handelslag har under de senaste åren satsat på ansökningsprocesserna och strävat efter att göra dem så enkla som möjligt att använda för dem som söker jobb. Man kan enkelt skicka in sina egna uppgifter med en ansökningsblankett på webben och efter det intervjuas alla sökande. Ansökningsblanketten kan fyllas i fram till 5.2.2023. Intervjuerna hålls i februari.

– Vi har velat ge alla möjlighet att få berätta om sig själva under en intervju och tidigare år har vi fått mycket positiv respons över det här. Det lönar sig att följa sin e-post efter att man har skickat sin ansökan eftersom vi skickar dit en inbjudan till intervju till varje sökande, påminner Paula Pajunen.

Ansökningstiden för sommarjobb och Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken går ut 5.2.2023.

Tilläggsuppgifter: Varuboden-Oslas personaldirektör Paula Pajunen, tfn 010 765 9315

Bonus är pengar tillbaka på dina inköp – i början av december dubbelt upp

Bonus, det vill säga en återbäring, är en förmån som du som ägarkund får på alla S-gruppens och dess samarbetspartners bonusenheter. Bonusprocentens storlek bestäms på basis av summan av ägarkundshushållets samtliga bonusköp under månaden på S-gruppens eller dess samarbetspartners verksamhetsställen.  Bonus dubbelt upp är en tidsbegränsad kampanjförmån där våra verksamhetsställen som deltar i kampanjen betalar Bonus dubbelt. Kampanjinköpen bokförs som sådana i bonusköpen, men Bonus betalas alltså ut som dubbel. Förmånen gäller endast för inköp som görs i våra kampanjenheter under kampanjen. Under kampanjperioden fördubblas Bonus på alla inköp i vårt handelslag, men Bonus dubbelt upp beviljas inte för tankning på ABC-stationer eller för laddning av elbilar.

Nu lönar det sig att koncentrera sina inköp, eftersom ju mer inköp du gör i ditt handelslag desto mer nytta får du i form av förmånliga priser, rabatter och Bonus. När du betalar med ditt S-Förmånskort får du förutom Bonus också betalningssättsförmån. Det bästa av allt är att Bonus är rena pengar som du kan använda precis som du vill. Med Bonus kan du till exempel spara till din semesterkassa, för större inköp till hemmet eller renoveringar. Bonus betalas på ägarkundernas konton senast den 10:e i månaden.

Dubbelt upp

Den globala situationen och de prisökningar som den leder till orsakar ekonomiska bekymmer för många familjer, vilket också påverkar julfirandet. Julbordets mat och julklappsinköp görs med eftertanke, och budgeten är kanske mindre än tidigare år. Som handelslag vill vi hjälpa på vårt verksamhetsområde och reagera på det som händer. I en svår tid möjliggör vårt handelslags resultat en extra belöning, som genomförs nu så här inför julen.  Bonus dubbelt upp är en betydande förmån, som det lönar sig att utnyttja när man handlar inför jul.

Bonusprocenten för de inköp du gjort under kampanjen Bonus dubbelt upp bestäms enligt dina bonusköp för hela månaden. Om bonusprocenten för månadens totala inköp är 5 procent, får du alltså 10 procent Bonus för inköp gjorda under kampanjperioden vid verksamhetsställen som beviljar Bonus dubbelt upp. 

Bonus dubbelt upp registreras automatiskt och betalas med normal Bonus. På S-mobil kan du enkelt följa upp hur du samlar Bonus.

Nu kan vårt handelslags ägarkunder börja vänta på julen och förbereda sig för den tillsammans med oss. VBÅ jul skapar mer spänning och julstämning till veckorna före jul. Tomtarna på våra verksamhetsställen erbjuder varje vecka nya erbjudanden på sina verksamhetsställen och ni har säkert nytta av dem så här inför jul. Vi har inte glömt spännande tävlingar och vi har också lagt in några överraskningar. Förutom alla de här fantastiska grejerna har vi sammanställt julförberedelsetips för er på t.ex. julbordets håvor, paketering och mycket annat.

VBÅ jul sätter i gång 28 november på vårt handelslags sociala medier och pågår fram till julafton. Senast nu lönar det sig att följa S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City på deras sociala medier. Vi utlovar nämligen en helt fantastisk adventstid tillsammans med vårt handelslag. Nedräkningen till julen har redan börjat!

 

Är du ännu inte  ägarkund? Här kan du ansluta dig som ägarkund i vårt handelslag.

Här kan du enkelt ladda ner S-mobil:

Ladda från App store

Ladda från Google Play

På S-market Jomalas parkeringsplats finns nu en ny laddstation för elbilar. Vid stationen finns plats att ladda sex bilar samtidigt, av laddningsplatserna är två så kallade basladdningsplatserna och fyra effektiva laddningsplatser med en maxeffekt på 100 kW.

Många bilister är vana vid att använda ABC-mobilappen när de tankar, och också när man laddar elbilen betalar man med ABC-mobilen. Laddningsplatsen väljs utgående från en tydlig numrering och man gör på samma sätt som när man tankar bränsle. ABC-mobilen är det enda sättet att betala för en ABC-laddning, så inga andra metoder för autentisering krävs. På ABC-laddstationerna används en prissättning som baserar sig på kilowattimmar, kunden betalar alltså endast för den el hen har laddat. Ägarkunderna får också Bonus på laddningen, precis som på bränsle.

 

Är ABC-mobilen en ny bekantskap för dig? Här hittar du frågor och svar om hur du tar i bruk ABC-mobil.

Vad är ABC-mobil?

ABC-mobil är S-gruppens egen mobilapp som förenklar bilisternas vardag. Med appen kan du betala för tankning och och för laddning. Du kan också följa upp den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil och se vilka tjänster ABC-stationerna erbjuder.

Hur byter jag språk i ABC-mobil?

ABC-mobil finns på finska och svenska. Du kan byta språk via din profil i appen.

Vad är ABC-mobiltankning?

Mobiltankning är ett ännu enklare, snabbare och smidigare sätt att tanka, eftersom du kan betala för tankningen med hjälp av din smarttelefon. Du behöver inte mata in din PIN-kod eller ta fram ditt betalkort vid tankautomaten, utan betalningen debiteras det Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort som du har registrerat i ABC-mobil. Du kan betala för tankning med ABC-mobil på nästan alla ABC-stationer.

Hur tar jag i bruk ABC-mobil? Kostar det att använda tjänsten?

ABC-mobil är en kostnadsfri tjänst. Du kan ladda ned appen ABC-mobil i antingen App Store eller Google Play. Du hittar den med namnet ”ABC-mobiili”.

Som ägarkund samlar du Tankningsbonus för mobiltankning och mobilladdning genom att registrera dig i tjänsten med dina webbankskoder eller din S-kod. När du har registrerat dig kan du lägga till ett Visa-, MasterCard- eller S-Business-kort. När du betalar för dina inköp med S-Förmånskortet får du också betalningssättsförmån.

Hur fungerar mobiltankning och mobilladdning i ABC-mobil?

När du öppnar appen identifierar ABC-mobil automatiskt på vilken ABC-station du är med hjälp av platstjänsterna i din telefon. Kör till en ledig tankautomat eller laddningsplats och välj motsvarande mätarnummer i appen. Du betalar enkelt med det betalkort som du har angett i appen och sedan kan du börja tanka. Transaktionen sker med andra ord snabbt och smidigt medan du sitter kvar i bilen. Du behöver bara kliva ur bilen för själva tankningen.

Är det numera tillåtet att använda mobiltelefon på tankningsområdet?

Av säkerhetsskäl ska man inte hantera sin mobiltelefon på tankningsområdet, eftersom det finns brandfarliga ämnen i närheten. Under själva tankningen behöver du inte din mobiltelefon, utan kan lämna den i bilen.

I år firar vi fars dag söndag 13.11. Fars dags firandet fick sin början i Förenta staterna, och i Finland har vi uppmärksammat dagen sedan 1970-talet. Det viktigaste med fars dag är att vara tillsammans, så laga mat, ät och njut av dagen tillsammans. Fastän pappa redan har allt, så har han aldrig för mycket goda stunder vid matbordet tillsammans med sin familj. Laga själv pappas favoriträtter  – eller gena lite och köp färdigt.

I vårt handelslags matbutiker hittar du ett brett sortiment av mat och råvaror till goda matstunder. Alla butiker har öppet också på söndag, så du kan enkelt gå och handla om du kommer på något ännu i sista minuten. Om du bara vill njuta av god mat och inte stå framför spisen kan du köpa all mat färdigt från vårt Smaktorg i S-market Jomala. På Smaktorget hittar du både färdiga för-, huvud- och efterrätter, eller ett brett sortiment råvaror om du själv tänker trolla fram något gott till fars dag.

Det är trevligt att komma ihåg pappa med en liten present och nu finns det många bra tips på presenter framsatta i S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Det lönar sig att styra stegen hit om du ännu inte riktigt vet vad du ska slå in som gåva.

 

Här är några presenttips för fars dag:

Vi önskar alla pappor härlig farsdag!

Alla delikatesser till alla helgons dag från vårt handelslags matbutiker

På alla helgons dag har många tid att tillreda långkokta rätter att bjuda. Till senhöstens kyliga väder passar utmärkt stekar som får ligga länge i ugnen och bli möra och kryddiga gryträtter som får småputtra på spisen. Just nu är det säsong för många rotsaker och av dom kan man förmånligt tillreda en god måltid för en större grupp.

Från det mångsidiga sortimentet är det lätt för var och en att plocka sina egna favoriter till alla helgons dag i sin kundkorg. De kunniga försäljarna vid vårt Smaktorg i S-market Jomala ger tips och recept till exempel till olika gryträtter och möra stekar. Läckra efterrätter och bakverk blir höjdpunkten på en välsmakande måltid. Om du inte orkar göra dem själv finns det också färdiga efterrätter på Smaktorget, och våra butiker har också ett brett utbud av söta bakverk och tårtor. Bland bakverken finns många produkter från våra egna lokala producenter som blir pricken över i på alla helgons dagens kaffestund.

Ljus och lyktor till graven

På alla helgons dag minns vi våra avlidna nära och kära genom att besöka deras gravar. Under den skymmande kvällen under den kommande helgen lyser otaliga ljus upp på begravningsplatser. I våra matbutiker hittar du ett brett utbud av gravljus. Här finns också klockljung och lyktor till gravar. Sortimentet i butikerna varierar något.

  

Du hittar behändigt våra verksamhetsställens öppettider för alla helgons dag här.

Totalt ungefär 300 000 € i bidrag till lokala aktörer år 2022 

Handelslaget Varuboden-Osla vill på sitt eget verksamhetsområde, d.v.s. i östra och västra Nyland och på Åland, vara starkt närvarande i lokala aktörers och människors vardag.  Via sponsoravtal delar vi årligen ut ca 200 000 euro till idrotts- och kulturföreningar samt samhällelig verksamhet på det egna området. I år ordnade vi därtill redan för femte gången kampanjen Det egna området till godo och med donationerna vill vi stöda lokal allmännyttig verksamhet, som så många barn och unga på området har nytta av.  Totalt 100 000 euro delades ut genom kampanjen Det egna området till godo. Donationssummorna varierar från 500 euro upp till 5000 euro.

Ett glädjande stort antal ansökningar och närmare 64 nya lokala donationsmottagare  

Inom utsatt tid kom det in 356 ansökningar. Medlemmarna i handelslagets fullmäktige och förvaltningsråd valde 64 donationsmottagare bland de här. I ansökningarna hade man beaktat väl verksamhet som riktar sig till barn och unga och som förebygger mobbning och förhindrar utslagning. Ett stort antal av de projekt som det ansöktes bidrag för involverar också ett stort antal barn och unga.

– Jag är mycket stolt och glad över att Varuboden-Osla som ett lokalt handelslag vill och kan stödja aktiviteter för barn och unga inom sitt område. Donationerna stöder konkret välbefinnandet på området och verkningarna sträcker sig från barn och ungdomar också till deras närmaste, säger förvaltningsrådets ordförande Leena Munter-Ollus.

I ansökningarna betonas motion, kultur och djur och natur. Ansökningarna visade hur mångsidig verksamhet olika föreningar och samfund ordnar på vårt handelslags verksamhetsområde. Barn och unga behöver, särskilt i osäkra tider, ledda och meningsfulla aktiviteter med jämnåriga. Gemensamma fritidsaktiviteter stöder dem för att bättre hantera händelser som innebär omvälvningar i världen. Teaterföreställningar, utveckling av lokaliteter för unga och dans- och fotbollshobbyer för att bara nämna några av de aktiviteter som kommer att ordnas för barn och unga på vårt område under det kommande året. Lokala föreningar och samfund gör verkligen ett värdefullt arbete bland barn och unga och det är viktigt för vårt handelslag att vara med och stödja denna typ av verksamhet. Med kampanjen Det egna området till godo kan vi tillsammans med lokala föreningar möjliggöra 64 olika evenemang eller annan slags verksamhet.

Under oktober ordnar vi Det egna området till godo-donationstillfällen områdesvis. Donationstillfällen hålls i Karis, Kyrkslätt, Borgå och på Åland och alla donationsmottagare och lokala mediarepresentanter är inbjudna.  

Donationsmottagare 2022:

Åland

Ålands 4H-distrikt r.f.
FC Åland
Ålands handikappförbund
Vuxna på stan r.f.
Ålands Autismspektrumförening r.f.
Hembygdens väl i Kumlinge

 

Askola

Hyvinvoinnin Alkemia Oy
Askolan yläkoulun vanhempainyhdistys ry
Monninkylän vanhempainyhdistys ry

 

Hangö

Hangon erilaiset oppijat ry
Hangö Segelförening rf
Hangö Power Team rf

 

Ingå

Degerby daghems föräldraförening rf
Ingå 4H r.f
Degerby Hem och Skola rf.

 

Grankulla

Barnavårdsföreningen i Finland rf
Grankulla Scoutkår
Kauniaisten kouluyhdistys ry

 

Lappträsk

Lapinjärven alakoulujen vanhempainyhdistys ry
Östnylands 4H r.f.

 

Lovisa

Lovisa Gymnastikförening r.f.
Sävträsk Hem och skola r.f
Valkon kyläyhdistys ry – Valkom byaförening rf
Loviisan Toiminnallinen Urheilu ry
Harjurinteen koulun tukioppilaat
Stödföreningen för Lovisa Konst
Mannerheims barnskyddsförbunds Lovisa förening
Koskenkylän koulun vanhempainyhdistys ry
Föräldraföreningen vid Hembacka daghem
Liljendal IK, Friidrott

 

Borgnäs/Pukkila

Partiolippukunta Pornaisten Solmu ry.
Pukkilan Nuorisoseura ry

 

Sjundeå

Södra Sjundeå Ungdomsförening Borgvik
Västra Sjundeå Ungdomsförening
Sjundeå IF

 

Sibbo

Lilla Villanin ystävät ry
Sipoo-Sibbo Zontakerho ry; Sipoo-Sibbo Zontaklubb rf
Barnavårdsföreningen i Finland rf
Skidsektionen/ Sibbo Vargarna
Hem och Skola vid Kungsvägen i Sibbo rf

 

Borgå

Taidetehtaan Tanssikoulu
Kevätkummunkoulun vanhempainyhdistys
Kaarenkylän päiväkodin vanhempainyhdistys ry
Porvoon vanhempainyhdistykset ry Föräldraföreningar i Borgå rf
Eklöfska Hem och Skola rf
Kulloon koulun vanhempainyhdistys ry
Kerkkoon nuorisoseura
Föräldraföreningen för Huktis daghem – Huhtisten päiväkodin vanhempainyhdistys rf

 

Kyrkslätt

Veikkolan Koti ja koulu – yhdistys ry
Sjökulla Hem och Skola förening rf
Nissnikun Koti- ja Kouluyhdistys ry.
Kasvun kokemus
Heikkilän koulun vanhempainyhdistys- HKV ry
Jokirinteen vanhempainyhdistys Kivat ry
Kantvikin Tulentekijät ry

 

Raseborg

MLL Karjaan yhdistys ry
Västnyländska kultursamfundet r.f. /Luckan
Hem och skola vid Billnäs skola rf
Osuuskunta Hub Feenix
Raseborgs 4H
Iheart Finland rf
Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry, Pojo kyrkoby byförening rf
EIF idtottsförening rf.
Höjdens Hem och skola r.f.

Att minska på svinn är en del av butikens vardagsrutiner

I butikens vardag minskar man svinnet genom att dagligen följa upp datum i synnerhet på sådana produkter som lätt blir skämda. Grundprincipen för att plocka upp varor i hyllan, nya produkter längst bak och äldre fram, är fortfarande ett rättesnöre i kampen mot svinn. Man fäster uppmärksamhet vid förvaring av produkter; rätt ljus och temperatur inverkar på hur produkterna håller.

– Att hantera matsvinn är en naturlig och viktig del av våra rutiner. Vi håller matsvinnet i schack exempelvis genom att vi säljer produkter som närmar sig sitt bäst före-datum till rabatterat pris och vårt kontinuerligt ökade samarbete med organisationer som tar emot matdonationer. Vi utvecklar ständigt vår verksamhet för att minska på matsvinnet. Vårt mål är att få mängden bioavfall att bli noll, säger regionschef Annina Kallinen.

Matbutikernas utmaning är balansgången mellan att ha en ständig tillgång på produkter och kundernas allt mer differentierade behov.  Det utbud som de enskilda butikerna behöver för att svara på just sin egen lokala kundgrupps önskemål skiljer sig från varandra.  Ett sortiment som träffar rätt behöver inte nödvändigtvis betyda ett större sortiment än förut.

Det börjar med att förutspå åtgång 

En betydande del av arbetet med att minimera svinnet görs redan innan produkterna kommer till butikshyllorna och vi använder bland annat beställningssystem som stöder detta.

 – Det viktigaste är att förutsäga försäljningen med hjälp av data, dvs. att beställa den mängd produkter som kommer att säljas. Det här är en kontinuerlig balansgång. Vi följer upp beställningar och saldon, och varje gram svinn vi registrerar, så att vi vet var svinnet uppstår, säger Kallinen.

I vårt handelslag har vi i flera år följt en strikt policy för svinnhantering och vi har lyckats minska andelen svinn på vårt handelslags område till i genomsnitt 1,8 procent av markethandelns totala försäljning. Rödmärkta produkter och svinn- och brödisprodukter är populära. Enbart med Svinn-lådorna och Brödis-påsarna har vi halverat mängden bioavfall i våra marketar. I takt med att prisnivån stiger fäster man alltmer uppmärksamhet vid svinn.

Vid sidan av det här beaktar man också produktplatser och vilket ställe på hyllan som säljer bäst.

– Vi följer upp produktåtgången ännu noggrannare än tidigare, och så kallade hyllvärmare måste bort. Vissa produkter kan också finnas till försäljning enligt säsong när det finns en verklig efterfrågan på dem”, säger Kallinen.

Rödmärkta produkter, Svinn-lådor och Brödis-påsar 

Den allmänna prisökningen återspeglas också i det faktum att olika svinnprodukter nu säljer ännu bättre än tidigare. Majoriteten av S-gruppens kunder säger att de köper rödmärkta produkter för priset, dvs. för att spara på matkostnaderna, men allt fler av dem väljer också rödmärkta produkter av ekologiska skäl och för att på ett konkret sätt bidra till att minska svinnet.

Produkter som riskerar att bli svinn har vi redan systematiskt i flera års tid sänkt priset på i vårt handelslag. Under den sista timmen butiken håller öppet under dagen får man på de hela 60 procent rabatt på de rödmärkta produkterna. På kvällen kan kunderna hitta superförmånliga produkter i sin kundkorg. De här produkterna har ett bäst före datum och sista användningsdag som närmar sig, men de kan ändå alldeles bra användas.

– Av de produkter som riskerar att bli svinn räddar kunderna mest förpackade fisk- och köttprodukter, så som laxfilé eller köttfärs, och bake off-produkter, som rispiroger, croissanter och köttpastejer, säger Kallinen.

Förutom rödmärkta produkter använder våra matbutiker många andra metoder för svinnhantering. Till exempel Svinn-lådor som säljs till ett fast pris och som innehåller t.ex. lätt skadade men fortfarande användbara frukter och grönsaker, eller Brödis-påsar, som innehåller bröd som närmar sig bäst-före-datumet. I butikerna är Svinn-lådor och -påsar samt Brödis-påsar fortfarande favoriter bland svinnprodukterna. Årligen säljs det tiotusentals Svinn-lådor och -påsar och Brödis-påsar och det här betyder på årsnivå över 100 000 kilogram enbart för Svinn-lådornas- och -påsarnas del. Nu har ändå försäljningsmängderna minskat, vilket är bra eftersom det visar att de beställningssystem vi använder fungerar. I år har kunderna på Åland köpt nästan 2 000 Brödis-påsar, och omkring 3 000 Svinn-lådor och -påsar plockades i kundkorgar och -vagnar.

– Brödis-påsarna är mycket populära och på många ställen säljs de slut redan under morgonen.  Också Svinn-lådorna och -påsarna hör till de mest eftersökta produkterna i butikerna, säger Kallinen.

 En del doneras till mathjälp

Nästan 90 procent av vårt handelslags matbutiker skänker produkter, som ännu duger som livsmedel men inte kan säljas, till lokala välgörenhetsorganisationer. Mest mathjälp ges till församlingar och Finlands Röda Kors, som i sin tur delar ut det till behövande. Det frivilliga samarbetet med välgörenhetsorganisationerna har gått smidigt.   Vi har gett livsmedel till mathjälp redan över tio år.

– Via välgörenhetsorganisationerna riktas hjälpen jämlikt till dem som verkligen behöver den. På vårt breda verksamhetsområde finns otaliga samarbetspartners. Till mathjälp doneras sådana livsmedel som ännu är fullt konsumtionsdugliga till sitt bäst före-datum, men som av en eller annan orsak riskerar att bli osålda under sin hållbarhetstid, berättar Kallinen.

 

Tack för att ni minskar matsvinnet tillsammans med oss!

 

Svinn-lådor, Brödis-påsar och rödmärkta produkter

Det arbete som vi gjort i vårt handelslag för att minska på matsvinnet i våra matbutiker har gett goda resultat. Vi har hittat effektiva sätt att motarbeta svinn och nya utvecklas hela tiden. Det viktigaste är att göra prognoser på åtgång utgående från data och alltså inte beställa mer än man säljer. Det här är en kontinuerlig balansgång. Vi för statistik på varje gram som bokförs som svinn för att vi ska veta varifrån svinn uppstår. Mängden matsvinn i vårt handelslags matbutiker har minskat jämnt och vi har förbundit oss att minska matsvinnet från vår egen verksamhet. Vårt mål är att tillsammans med S-gruppen gå mot att halvera matsvinnet före 2030. I hela S-gruppen har matsvinnet i marketarna minskat 18 procent från 2014. Det är ett kontinuerligt arbete att minimera svinn, och en betydande del av det jobbet ser kunderna inte.

Vi minskar på svinn också på andra sätt och är en föregångare i det här inom markethandeln.  Redan under flera års tid har man fått köpa Svinn-lådor och Svinn-påsar samt Brödis-påsar i alla våra affärer.

– Brödis-påsarna är mycket populära och på många ställen säljs de slut redan under morgonen.  Också Svinn-lådorna och -påsarna hör till de mest eftersökta produkterna i butikerna. Då man köper frukter och grönsaker inverkar produkternas utseende och det hur färska de är på inköpsbeslutet, men de produkter som hamnar i Svinn-lådan är inte längre de bästa i dessa avseenden, men ännu fullt användbara.  Enbart med Svinn-lådor och Brödis-påsar har vi halverat mängden bioavfall i våra marketar, säger Varuboden-Oslas regionschef Annina Kallinen. Med Svinn-lådorna och -påsarna kan man också på ett enkelt sätt öka andelen frukt och grönsaker på sin egen tallrik.

Produkter som riskerar att bli svinn har vi redan  systematiskt i flera års tid sänkt priset på i vårt handelslag. Under den sista timmen butiken håller öppet under dagen får man på de hela 60 procent rabatt på de rödmärkta produkterna. På kvällen kan kunderna hitta superförmånliga produkter i sin kundkorg. De här produkterna har ett bäst före datum och sista användningsdag som närmar sig, men de kan ändå alldeles bra användas. Av de produkter som riskerar att bli svinn räddar kunderna mest förpackade fisk- och köttprodukter, så som laxfilé eller köttfärs, och bake off-produkter, som rispiroger, croissanter och köttpastejer.

 

Tillsammans med våra kunder jobbar vi för att minska på svinnet.

Den årliga Spillveckan firas 12–18 september.