Kom och upplev vår passion för åländska primörer och lär dig tillreda en läcker maträtt som står i centrum för vår vårinspiration. Matkreatören Harriet visar hur man tillagar en utsökt primöromelett med våra lokala åländska smaker och hur man wokar salladslök och sparris i vitlöksolja som tillbehör. Hon svinnspirerar även dig hur du kan rädda dina ledsna primörer som legat lite för länge i skafferiet. Målsättningen är att inspirera till användningen av åländska produkter i din matlagning och samtidigt skapa en fantastisk smakupplevelse.

Tävla och vinn! Missa inte vår tävling där du kan vinna en kasse åländska godsaker (värde 50 €) genom att gissa vilka åländska produkter som ingår i vårrätten eller identifiera de unika åländska smakerna.

Välkommen till Varubodens vårliga inspiration i S-market Godby!

Varubodens vårliga inspiration

S-market Godby

Lördag 25.5.2024 kl. 10–14

Vi är en stolt huvudsponsor av Åland Grönskar.

En ny annons publiceras på onsdag.

 

Varuboden på Åland vill erbjuda kunderna ständigt bra priser. När du handlar hos oss, vet du att du inte betalar för mycket. För oss är det viktigt att erbjuda lokala åländska varor. För att göra det lättare för dig att hitta dem har vi märkt ut dem tydligt på hyllorna. Har du redan bekantat dig med vårt gröna kort, S-Förmånskortet? När du blir medlem i handelslaget, blir du samtidigt en av våra ägarkunder och får Bonus på allt du köper hos oss och i S-gruppens övriga enheter.

Läs mer om att bli ägarkund

Resultatet av Varuboden-Oslas handelslagsval har bekräftats och ett nytt fullmäktige bestående av ägarkunder har valts. Det högre valdeltagandet och antalet kandidater visar på ett ökat intresse för handelslagets beslutsfattande. Valdeltagandet steg denna gång till 22,4 procent, medan det i valet 2020 var 15,6.

Totalt var 173 kandidater uppställda i valet, vilket är 16 procent fler än i förra valet. Till fullmäktige valdes 50 ledamöter, varav 17 förnyade sina platser och 33 är nya. 58 procent av ledamöterna är kvinnor och 42 procent är män.

Ägarkunderna väljer fullmäktige för fyra år åt gången. Fullmäktige utövar den högsta beslutanderätten i handelslaget och fungerar som en viktig länk mellan ägarkunderna och Varuboden-Oslas ledning. Det nya fullmäktige sammanträder för första gången i slutet av juni.

Läs mer om fullmäktigevalet: vbo.fi/valet

Kandidaterna ställde upp på fem olika medlemsområden, och följande personer valdes:

Medlemsområde A: Hangö, Raseborg, Ingå

Medlemsområde B: Sjundeå, Kyrkslätt, Grankulla

Medlemsområde C: Lovisa, Askola, Borgnäs, Pukkila, Lappträsk, Sibbo

Medlemsområde D: Borgå

Medlemsområde E: Åland

Även i år har det kommit in ansökningar till Varuboden på Ålands sommarjobb i rask takt. På tisdag kväll hade det redan kommit in 255 ansökningar, varav en stor del är till de kortare sommarjobbsperioderna på 2–4 veckor. Antalet myndiga sökande som sökte längre sommarjobb var 61.

– Nu vill vi uppmuntra särskilt över 18-åriga sökande att söka till oss nästa sommar, säger Paula Pajunen, personaldirektör på handelslaget Varuboden-Osla, moderbolag till Varuboden på Åland.

– Tidigare år har vi kunnat anställa i genomsnitt nästan var tredje myndiga sökande, så man har goda chanser att bli anställd hos oss. Det går enkelt och snabbt att skicka in en ansökan, och man behöver inte skriva en långrandig berättelse om sig själv.

Sommarjobb är inte bara för unga. Det finns ingen övre åldersgräns för sommararbetare, utan ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper. Hos en stor arbetsgivare finns det ofta möjligheter att fortsätta som deltids- eller heltidsanställd även efter sommaren.

Alla sökande får en inbjudan till en intervjutillställning som arrangeras den 1 och 2 mars.

Man kan söka sommarjobb på Varuboden fram till söndagen den 18 februari på adressen varuboden.ax/sommarjobb.

Varuboden-Oslas förvaltningsråd delar årligen ut donationer på ungefär 100 000 euro till allmännyttiga ändamål på sitt verksamhetsområde. I höst gjorde handelslaget en donation som både ökar säkerheten och piggar upp gatubilden i regionen. Daghemmen frågades om behovet och intresset av att få reflexvästar och på basis av responsen beställdes cirka 5 500 stycken reflexvästar i fem olika färger.

– Vi i Varuboden-Osla vill stödja barn och unga mångsidigt. Vi delar årligen ut stipendier till skolelever och stödjer barn och ungas hobbyverksamhet på många sätt. I år delar vi åter ut reflexvästar till daghemmen på vårt område, och jag vill tacka dem för ett gott samarbete, säger Leena Munter-Ollus, ordförande för Varuboden-Oslas förvaltningsråd.

Reflexvästar är viktiga i daghemmens vardag, eftersom barnen leker och rör sig ute året runt. Samtidigt är de en stor kostnad för daghemmen. Västarnas anskaffningsvärde var sammanlagt cirka 35 000 euro. Varuboden-Osla gjorde en liknande donation till daghemmen på sitt område 2019.

– Vi strävar efter att rikta stödet brett till olika organisationer och aktörer på hela vårt handelslags verksamhetsområde, fortsätter Munter-Ollus.

Medel från förvaltningsrådets bruksfond doneras årligen till förmån för det egna området och till andra allmännyttiga ändamål. I våras donerade fonden 10 000 euro till krigsveteranerna på VBO:s område. Senare i höst ska handelslaget tillsammans med andra europeiska kooperativ delta i en gemensam donation av generatorer till ukrainska matbutiker.

Rivningen av Teboils mack vid S-market Jomala orsakar tillfälliga förändringar i körarrangemangen. Rivningsarbetet börjar måndagen den 25 september och förväntas pågå i cirka två veckor. S-market betjänar som vanligt till kl. 24 varje dag.

Vi beklagar eventuella besvär som arbetet orsakar.

De nya Rosa banden säljs från och med i dag i Varuboden på Ålands butiker. Alla intäkter från banden, som kostar 5 euro, går oavkortade till Cancerstiftelsen som står bakom insamlingen. Det finns också Rosa bandet-armband och andra kampanjprodukter till salu, och av dessa doneras en del av försäljningssumman till stiftelsen. Produkterna kommer finnas till försäljning fram till slutet av november.

För första gången kommer våra matbutiker också att sälja Rosa bandet-rosor och -buketter. För varje såld bukett doneras 20 cent till insamlingen.

Med Rosa bandet-kampanjen stöder man forskning om all slags cancer i Finland, och förra året samlade kampanjen in rekordsumman 5 miljoner euro. Med stöd av Cancerstiftelsen har finländska cancerforskare gjort betydande forskningsrön som har lett till nya behandlingar. Det är viktigt att bedriva forskning i Finland, eftersom finländarna har sitt eget genom och den nya kunskap som fås genom forskningen snabbt kan tillämpas på patientvård på sjukhus. Temat för 2023 års kampanj är barncancer.

Årets Rosa band är designat av Toni och Sipe från gruppen Apulanta. Denimtyget som används i bandet symboliserar en gemensam front och ett uppror där livet står som segrare. Tidigare år har banden designats av bland andra Juha Tapio, Eva Wahlström och senast Maria Veitola.

Många sätt att bidra till insamlingen

Det enklaste sättet att stödja Rosa bandet-insamlingen är att köpa ett band som kostar 5 euro. Alla intäkter från banden doneras oavkortade till Cancerstiftelsen. Banden säljs i S-market Jomala, S-market Godby och Varuboden City. Man kan också delta genom att sätta upp en egen insamlingspott, göra en engångsdonation eller köpa produkter från Rosa bandets samarbetspartner.

Direkta donationer till insamlingen kan göras via MobilePay eller girering. Läs mer om Rosa bandet-insamlingen och årets Rosa band: Rosa bandet 2023 – Bekanta dig med insamlingen! (syopasaatio.fi)

En av våra kunder hade blivit uppringd av en person som sade sig vara från en av våra butiker. Vi ringer aldrig upp kunder från våra butiker och ber om att få personuppgifter. Däremot kan någon från vår ägarkundstjänst ringa upp, till exempel om man har bokat tid till ägarkundstjänsten i Jomala eller nyligen har blivit ägarkund. Inte heller i de fallen ber vi om att få personuppgifter per telefon.

Ett stort antal hjälpande händer

Det jobbar ungefär 100 personer i olika arbetsuppgifter i Varuboden på Åland. I och med sommarjobbarna fördubblades nästan antalet medarbetare, eftersom vi kunde anställa ungefär 80 sommarjobbare. Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester. På enheterna planeras semestrarna så att det alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare på plats. De första sommarjobbarna började redan i början av april och den största ruschen av sommarjobbare som börjar är i början av juni. I synnerhet ungdomar som är anställda via sommarpraktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna börjar sina jobb flexibelt under sommaren.

Viktig erfarenhet av jobbsökning

I år sökte rekordmånga jobb i Varuboden på Åland när vi fick nästan 400 ansökningar. Med tanke på det stora antalet sökande är det uppenbart att vi tyvärr inte kunde anställa alla intresserade. Alla som sökte jobb i vårt handelslag i år fick ändå goda erfarenheter av jobbsökning och intervjuer. Alla sökande intervjuades under ett intervjuevenemang i februari på hotell Pommern. Under intervjuerna hade de sökande möjlighet att berätta mer om sig själva och sina styrkor. Responsen för att intervjua alla sökande har varit mycket positiv.

I år var också intresset för praktikperioden Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna enormt stort. Nästan 250 unga under 18 år sökte sommarjobb via praktikprogrammet. I sommar får nästan 50 av dem jobba under två veckor i någon av våra matbutiker med att till exempel plocka upp varor på hyllor. Det här är en bra möjlighet att bekanta sig med butiksjobbet och att eventuellt få ett längre sommarjobb senare.

Varierande sommarjobbsuppgifter

Vårt handelslag erbjuder ett brett utbud av olika sommarjobbsuppgifter inom markethandeln i S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete. Majoriteten av sommarjobbarna arbetar i kassan och med dagligvaror. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna jobbar mest med att plocka upp varor på hyllor. För många är sommarjobbet i vårt handelslag den första kontakten till arbetslivet och det kan ha en inverkan på hur den framtida karriären lyckas. Vi har satsat på introduktion av nya medarbetare. Det har gjorts ett omfattande introduktionsmaterial till stöd för cheferna, och hela personalen är med och skapar en bra start på karriären för de nyanställda. Förutom introduktion till arbetsuppgifter bekantar sig de nya medarbetarna med hjälp av distansutbildning med till exempel vårt handelslags gemensamma arbetsformer, kundbetjäning och olika system som de behöver i sitt arbete. Vi har också utsedda handledare på våra enheter och de har huvudansvaret för introduktionen av sommarjobbare. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna har sina egna handledare och i princip görs arbetet alltid tillsammans med någon, så att det alltid finns stöd och hjälp nära till hands.

Nästan 20 procent har tidigare sommarjobbat i vårt handelslag

Det finns många nya ansikten bland sommarjobbarna, men ett stort antal av medarbetarna är också sådana som återvänder på jobb till oss igen för sommaren mellan sina egna studier. I år har upp till en femtedel av alla våra sommarjobbare redan arbetat hos oss under tidigare somrar, antingen på samma enhet där de arbetar i sommar eller på en annan enhet.

Många sommarjobbare fortsätter också att arbeta som timanställda efter sommarjobbet eller återvänder till oss igen under julsäsongen. Visste du förresten att många av våra fastanställda också har börjat sin karriär i vårt handelslag som sommarjobbare?

 

Från och med nästa nummer, som utkommer 15 maj, är Samarbete tillgänglig för alla ägarkunder och kan hämtas när man handlar i S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City. Tidningen är gratis för alla ägarkunder och du får den avgiftsfritt med S-Förmånskortet.

Samtidigt har tidningen Samarbete förnyats och är ett tankeväckande läspaket om aktuella ämnen, känslofyllda berättelser och praktiska tips på mer hållbarhet i vardagen och livet. Samarbete står också för säsongsanpassad mat och innovativa recept. Nya teman om bland annat turism, välbefinnande och friluftsliv ger tidningen mer mångsidig läsning.

Du kan läsa om aktuella frågor i vårt handelslag i Varuboden på Ålands bilaga Mina sidor, som du hittar behändigt på samma ställe som Samarbete. Kom också ihåg att plocka med dig den  här tidningen med aktuell verksamhet och aktuella evenemang i vårt handelslag.  På enheterna ställs tidningarna synligt fram i egna tidningsställ. Plocka med dig ett paket med meningsfull läsning på samma gång du handlar.

Tidningen Samarbete utkommer fyra gånger om året. År 2023 utkommer tidningen ännu 15.8 och 15.11. Tidningen finns tillgänglig i butikerna i cirka tre veckor efter att den har utkommit.