Du kan läsa annonsen genom att klicka här: Senaste annonsen

 

Vi på S-market Jomala och S-market Godby vill erbjuda våra kunder ständigt bra priser. När du handlar hos oss, vet du att du inte betalar för mycket. För oss är det viktigt att erbjuda lokala åländska varor. För att göra det lättare för dig att hitta dem har vi märkt ut dem tydligt på hyllorna. Har du redan bekantat dig med vårt gröna kort, S-Förmånskortet? När du blir medlem i handelslaget, blir du samtidigt en av våra ägarkunder och får Bonus på allt du köper hos oss och i S-gruppens övriga enheter.

 

Läs mer om att bli ägarkund

Bjudningar till mors dagen – plocka de bästa ingredienserna och tipsen från våra matbutiker

Ett av de bästa sätten att komma ihåg mamma är att tillreda hen en god middag, baka hen en god tårta eller ett bakverk. Matpresenter är också populära sätt att komma ihåg någon med på mors dagen.

I S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City hittar du ett brett sortiment av mat och råvaror till alla mors dag. Om du vill komma enkelt undan på mors dagen kan du till exempel handla all mat färdig från Smaktorget i Jomala. Försäljarna vid Smaktorget hjälper dig gärna och det lönar sig att fråga tips och recept av dem.

Blommor i de vackraste färger

Blommor är en av de mest populära presenterna för mors dagen. I matbutikerna finns det ett brett urval av vackra buketter och krukblommor och också enskilda snittblommor till mors dag. Mors dagens absoluta favorit är krukrosen, som finns i otaliga färger och storlekar. I Trädgårdshörnan i S-market Godby har också härliga ampelblommor och annat för trädgården. Kanske du överraskar mamma med något från Trädgårdshörnan i år.

Allt till en vacker dukning och de bästa presenterna

Det lönar sig att satsa på en vacker dukning för att skapa en något festligare stämning. I matbutikerna i vårt handelslag finns ett stort urval servetter, ljus och dekorationer och med dem skapar du snabbt feststämning i ditt hem. Personalen har också plockat fram en massa presenttips i butiken. Du hittar de bästa gåvorna till mors dag på samma gång du går och handlar annat du behöver för dagens förberedelser.

Trevlig mors dag!

Mjöd, munkar och struvor…

Valborg är den största säsongen för mjöd och munkar. Det finns ett stort urval av mjöd och det finns också många alternativ av lokala producenter. Under valborg köper man sammanlagt närmare 30 000 liter mjöd från hela vårt handelslags marketar (Åland och fastlandet). Kunderna lagar också ännu själva mjöd och det här märker man i att försäljningsmängderna av citron och farinsocker ökar vid valborg. Munkar säljs året om men struvorna är en verklig säsongsprodukt som endast säljs till valborg. Struvorna kör inte förbi munkarna i popularitet, och deras försäljning är tredubbel jämfört med struvorna.

Vi öppnar grillsäsongen

I vackert vårväder är det är härligt att styra kosan på en picknick i naturen eller inviga grillsäsongen på sin egen terrass. Vid sidan av traditionella delikatesser som potatissallad och knackkorv, säljer också olika grilldelikatesser bra då vädret är soligt. Biffar, fisk, kyckling och korv får allt oftare sällskap på grillen av grönsaker och frukter. Under senare år har urvalet av olika grillostar ökat i marketarna i vårt handelslag. De kunniga försäljarna vid Smaktorget i S-market Jomala ger tips och recept till grillning.

Läcker valborg!

Intresset för trädgårdssysslor ökar

Trädgårdsintresset har fått ett verkligt uppsving de senaste åren och också nu rustar man sina trädgårdar hemma och på stugan, terassträdgårdar och balkonger i skick  med planteringar, möbler och olika konstruktioner. Det finns också många olika smaker när det kommer till att inreda trädgården. S-market Godby har ett rätt så stort urval av sommarblommor, jord och ett mindre sortiment av trädgårdsredskap. När man går och handlar mat kan man också behändigt handla redskap och växter till sin sommarträdgård.

Naturenlighet och hållbarhet

Naturenlighet och hållbarhet är en trend också i år. I trädgården är det osymmetriska former som gäller och planteringar piggas upp med vilda ängsblommor och gräs.   Man låter också trädgården förvildas eftersom man på det sättet främjar naturens mångfald. En orsak till det här är också det att man vill locka mycket pollinatörer och fjärilar till trädgårdarna.  Man vill förbättra pollinatörernas levnadsförhållanden och vid sidan av blommor är insektshotellen en viktig del i trädgårdsinredningen sommar, precis som förra sommaren.

I trädgårdsskötsel har kemikalier redan fått ge lite vika för mer mjukare och ekologiska alternativ. Fritidsodlarna använder nu bra rensningsredskap för att utplåna ogräs än att bespruta med gifter.

Naturmaterial är populärt i trädgårdsmöbler och så som förra sommaren är rotting ett populärt materialval.  Återanvändning lever också starkt, och den som är händig omvandlar välbegagnade föremål så att de kan användas på nytt i ett helt annat syfte.

Ätbart och vackert

Att odla ätbara växter har ökat i popularitet och för allt fler fritidsodlare är det viktigt att vara självförsörjande på nyttoväxter och nu prövar  man modigt på nya sorter. Efterfrågan på sättpotatis har under de senaste två vårarna ökat märkbart. Av grönsaker är tomater och i synnerhet de otaliga specialsorterna mycket efterfrågade, både som frö och plantor, och utöver tomater också olika örter, sallader och chilin.

Ätbart som örter, bärbuskar, jordgubbar och tomater kan man med fördel kombinera med blommor.  Alla har inte ett eget trädgårdsland eller en trädgårdslott, men man kan också odla många olika nyttoväxter på balkongen. På balkongen kan man också plantera potatis eller en vinbärsbuske med sommarblommorna.

En egen oas att njuta i

I trädgården vill man också koppla av och därför bygger man olika utrymmen att mysa i med exempelvis pergolakonstruktioner.  En hängmatta, där man kan ligga med en bra bok och en vacker ljusslinga i trädet, skapar också en fungerande plats för avkoppling.  Baljor och bubbelpooler har blivit allt mer vanliga på finländarnas gårdar och nu har också simbassänger börjat inta plats och de för med sig lite lyx till gården.

Gamla torparväxter till ära

Torparväxter och blommor som var populära i våra mor- och farföräldrars trädgårdar har börjat hitta tillbaka till de moderna trädgårdarna. Nu är till exempel dahlior, liljor, pioner, röda rudbeckior och klätterrosor populära. Av blommande växter är också sådana sorter populära som man kan använda som snittblommor och ta in i en vas.

Stilen får fortfarande vara bohem, lekfull och mycket riklig, och man leker också med färger.

Här finns fritidsodlarens årskalender för sommarmånaderna, varsågod.

 

Fysisk och psykisk arbetsmiljö

Arbetshälsokulturen borde överallt i världen vara sådan att individens rätt till en säker och hälsosam arbetsmiljö respekteras.

I Finland är det arbetsgivarens skyldighet att ordna den fysiska och psykiska arbetsmiljön så att den är trygg och hälsosam för medarbetaren. Också i vårt handelslag har betydelsen av det psykiska välmåendet betonats under de senaste åren.  En välmående personal och en öppen arbetsmiljö med rum för diskussioner skapar en grund för ett smidigt arbete.

– En trygg arbetsplats är allas fördel, både medarbetarnas och arbetsgivarens. Vi har en öppen arbetskultur, där vi tillsammans jobbar för arbetssäkerhetsärenden så att allas arbetsvardag löper bättre. Kulturen har gått mot att arbetarskyddsfullmäktig ses som en samarbetspart och med hen försöker man ingripa i saker och korrigera sådant som kan vara risk för arbetssäkerheten, berättar Taina Alatalo, arbetarskyddsfullmäktig vid handelslaget på fastlandet.

Verksamheten grundar sig på riskbedömning

På arbetsplatsen ska riskfaktorer tas bort eller minimeras så att inte medarbetarnas hälsa och säkerhet äventyras. I vårt handelslag deltar vi i myndighetsgranskningar, och vart femte år bedöms risker och vart tredje år uppgörs en arbetsplatsutredning. I arbetsplatsutredningen besöker företagshälsovården enheterna och bedömer hälsoriskerna och gör vid behov olika mätningar. Som stöd kan de också använda olika enkäter riktade till personalen.

– På enheterna kontrollerar man att förhållandena och apparaterna är i skick. Med en långtidsuppföljning kan man förbättra arbetsförhållandena nämnvärt. I samarbete med medarbetarna hittar man bristerna i arbetssäkerheten på enheterna och kan åtgärda dem. Sådana kan vara till exempel trasiga dörrar eller sådana apparater som har orsakat risksituationer på flera enheter. Vi har till exempel försett plattformsvagnarna i butikerna med varningsmärken som resultat av ett sådant samarbete, fortsätter Taina Alatalo.

Varje medarbetare är också själv skyldig att följa säkerhetsanvisningarna och beakta riskfaktorer. Brister som upptäcks ska anmälas till chefen eller arbetarskyddsfullmäktig.

Säkerhetsronder i vårt handelslag

I vårt handelslag har vi också säkerhetsronder som görs fyra gånger i året på varje enhet. Målet med säkerhetsronderna är att gå igenom anvisningar för nödsituationer och till exempel kontrollera nödavstängningar. Med hjälp av säkerhetsronderna kan man rätt snabbt åtgärda brister på enheterna, redan innan det hinner ske olyckor.

Handelslagets arbetarskyddskommission består av sex personer och där medverkar både representanter för arbetsgivaren och de anställda. Kommissionen samlas fyra gånger per år och då behandlas ärenden som berör medarbetarnas säkerhet, hälsa och arbetsförmåga. Sådant är till exempel att utveckla arbetsförhållanden och att ordna arbetarskyddsutbildningar.

Att förbättra arbetssäkerheten och att skapa en bättre arbetsmiljö är vår allas gemensamma uppgift.

Trevlig arbetsmiljödag önskar Varuboden på Åland

Handla smidigt under påsken

Påsken har traditionellt varit en av årets livligaste helger i våra matbutiker. Matbutikerna i vårt handelslag betjänar med längre öppettider under påsk. Det lönar sig också att planera sin inköpslista och själva butiksbesöket bra i förväg för att det ska vara smidigare att uträtta sina ärenden i butiken. Om du vill undvika trängsel lönar det sig att besöka butiken under de lugnaste timmarna som typiskt är genast på morgonen före klockan nio eller sent på kvällen och natten, eller handla redan i god tid i början av veckan då det vanligtvis är lugnare än i slutet av veckan.

Påskens delikatesser

Gravad lax, fyllda ägghalvor, vårens första sparris, lamm, fräscha sallader, pasha, memma, för att inte tala om allt påskgodis … Du hittar tips till påskbordet bland Samarbetets många recept. I våra matbutiker hittar du ett brett sortiment av mater och råvaror till påsk. Om du vill komma enkelt undan under påsken kan du till exempel handla all påskmat färdig från vårt Smaktorg i S-market Jomala. Försäljarna vid Smaktorget hjälper dig gärna och det lönar sig att fråga tips och recept av dem.

Allt till en vacker dukning

Senast nu får vintern ge vika i inredning och dukning. Gult och ljusgrönt är traditionellt påskens färger. Härligt puderaktiga pastellfärger för med sig en fräsch fläkt till påskbordet. En vacker dukning blir pricken över i till påskens bjudningar. I matbutikerna i vårt handelslag finns ett stort urval servetter, ljus och påskpynt och med dem skapar du snabbt vårstämning i ditt hem.

Blomsterprakt

Blommor är ett säkert vårtecken och är en väsentlig del av påsken. Också kvistar med löv som håller på att slå ut i en vas, videkissar och påskgräs har med sig ett löfte om sommaren. Påskens mest sålda blomma är narcissen, som används både som krukväxt och som snittblomma. Med blommorna kan man kombinera olika kvistar och fjädrar i ton med dukningen är också ett trevligt tillägg i buketten. Det finns också ett rätt så stort urval av traditionella påskblommor som narcisser, tulpaner och pärlhyacinter. Sortimentet i butikerna varierar något.

  

Du hittar behändigt våra verksamhetsställens öppettider under påsk här.

 

Också i år är det många som vill jobba i Varuboden på Ålands enheter under sommaren. Bland de sökande finns det många nya ansikten men en stor mängd av är också sådana som återvänder år efter år för att jobba i vårt handelslag till exempel vid sidan av studier.

– Vi är jätteglada över att så många sökte jobb hos oss. Det är ett tecken på att handelsbranschen ses som en intressant och som en trygg bransch att jobba i. Vi vill också tro att en orsak till att så många har sökt beror på vårt långsiktiga jobb att göra Varuboden-Osla till det bästa stället att jobba på, berättar personalchef Paula Pajunen.

Alla sökande intervjuas

Vi har redan i några års tid intervjuat alla personer som sökt sommarjobb i vårt handelslag. På basis av respons som vi fått tidigare år uppskattar de unga just det här i vår rekryteringsprocess.

– Vi har lagt märke till att det i synnerhet för unga och sökande med utländsk bakgrund kan vara knepigt att fylla i ansökningsblanketten och att de därför inte alltid kan ta fram sina bästa sidor.  Därför ville vi göra det så enkelt som möjligt att söka sommarjobb hos oss och erbjuda alla en möjlighet att berätta om sig själv under en intervju, säger personalchef Paula Pajunen.

Intervjuerna pågår för tillfället och de görs via video, som gruppintervjuer eller individuella intervjuer. Vi strävar efter att alla sommarjobbare är valda före slutet av april, och de första sommarjobbarna börjar arbeta i vårt handelslag redan under april.

Svinnprodukter intresserar alla kundgrupper och åtgången är garanterad

Produkter som riskerar att bli svinn har vi redan systematiskt i flera års tid sänkt priset på i vårt handelslag. Under den sista timmen butiken håller öppet under dagen får man hela 60 procent rabatt på de rödmärkta produkterna. På kvällen kan kunderna hitta superförmånliga produkter till sin kundkorg. De här produkterna har ett bäst före datum och sista användningsdag som närmar sig, men de kan ändå alldeles bra användas.

– Av de produkter som riskerar att bli svinn räddar kunderna mest förpackade fisk- och köttprodukter, så som laxfilé eller köttfärs, och bake off-produkter, som rispiroger, croissanter och köttpastejer, säger verkställande direktör Bengt Vinberg.

Vi har förlängt öppettiderna i S-market Jomala och som följd av det här kommer vi också att förlänga kvällsrean. Kvällsrean börjar i butiken redan klockan nio på kvällen och fortsätter ända fram till att butiken stänger. Kunderna kan nu köpa längre av rödmärkta produkter med 60 procents rabatt.

Rödmärkta produkter en förmånlig miljöinsats

Det har blivit mer vardagligt och allt mer godtagbart att köpa rödmärkta produkter. Det uppfattas som en smart miljöinsats. Också butiken har nytta av det för betydligt mindre tid att sätta röda lappar på produkter än att sätta en produkt som svinn. Nuförtiden kan man förutse beställningar noggrannare än tidigare, alltså hur mycket produkter man säljer av någon produkt och i vilken butik – och det är det centrala med tanke på att kontrollera svinn.  De rödmärkta produkterna spelar ändå ännu en viktig roll i att minimera svinn.

 

Kvällsrean på de rödmärkta produkterna klockan 21–24 i S-market Jomala.

De nya arbetskläderna en del av det förnyade butiksutseendet

Vårt handelslags matbutiker har förnyats under de senaste två åren och det är naturligt att också uppdatera arbetsklädernas utseende. De nya arbetskläderna lämpar sig för butiksarbete. I kollektionen finns olika klädesplagg för olika uppgifter och kläder som kompletterar varandra till exempel när man klär sig på lager. Det har fästs särskild uppmärksamhet vid bekvämligheten och elasticiteten för att förbättra ergonomin i arbetet. I arbetskläderna finns också en egen plats för varje redskap som behövs i arbetet. I mönstren finns en helhet som passar ihop med kedjans färgvärld och det stöder helhetsutseendet i butikerna som förnyas.

– Vi har tagit i bruk de nya arbetskläderna redan S-market Godby och S-market Jomala, och Varuboden Citys får de nya arbetskläderna senast under hösten, berättar personalchef Paula Pajunen.

När de nya arbetskläderna planerades under piloteringsskedet, frågade man vilka åsikter de medarbetare som använder kläderna i sin vardag hade att säga bland annat genom provanvändning och en röstning som hölls i S-gruppens intranät, då var och en fick påverka på arbetsklädernas mönster om de så ville. En särskilt viktig roll hade de butiker vars medarbetare provanvände den nya kollektionen. På basis av provanvändningen gjordes det förändringar och förbättringar i kollektionen, både när det gäller mönster och material

Kläder som passar butiksarbete och är hållbara

I kollektionen ingår ett urval olika överdelar: skjortblusar, tunikor, pikéskjortor och t-skjortor och en softshelljacka och väst. Som underdelar i kollektionen finns det byxor, en kjol och mammabyxor. Klädesplaggen i kollektionen finns i både kvinno- och unisexstorlekar. Kollektionen kompletteras av accessoarer som till exempel olika huvudbonader, lösfickor som kan fästas på kläderna och knäskydd.

– Det viktiga med de nya arbetskläderna är att de ger en gemensam look för personalen, men ändå kan varieras för personliga preferenser. I beställningsskedet fick vi välja våra egna arbetskläder från kollektionen. Vi fick välja om vi ville ha en skjorta, långärmad t-shirt, väst och/eller jacka. Min egen arbetsklädsel består av byxor, långärmad tröja, väst och jacka. Jag hoppas också att kläderna håller utseendet bra trots tvättar, säger Paula Pärnänen-Mattsson på S-market Jomala.

Arbetskläderna hyrs från Lindström och det här är ett hållbart val också med tanke på kretsloppssamhället. Man kan till exempel lappa kläderna och flera personer kan använda dem. I kollektionen har man använt högklassiga och hållbara material, som har en lång livscykel. Kläderna är också designade så att de vid behov kan lappas och det förlänger klädets livscykel. När arbetsplaggets livscykel har nått sitt slut återvinns de på ett hållbart sätt.

I och med coronapandemin gjorde vi ändringar i alla enheters öppettider, och när situationen har normaliserats har kundernas butiksbesök och kundflödena ändrat från tiden före pandemin. De tider kunderna besöker butiker har under de senaste åren ändrat. Vi vet att det finns kunder under hela öppettiden och också de sena kvällstimmarna är populära bland kunderna. På basis av kundrespons till vårt handelslag är kunderna rätt så nöjda med öppettiderna men fortfarande saknas det flexibilitet.

– Speciellt skiftarbetare har varit mycket glada över de långa öppettiderna. Mänskor saknar helt tydligt mer spelutrymme när de planerar tidtabellerna i sin vardag. När man kan planera butiksbesöken smidigare än tidigare, till exempel under kvällstid, blir det mer tid över för familj och hobbyer, säger Bengt Vinberg, vd för Varuboden på Åland.

Våra matbutikers längre öppettider, speciellt i samband med helger, har varit bra och gjort det smidigare att besöka butiken. Med längre öppettider kan man exempelvis jämna ut kundmängderna de brådaste timmarna under dygnet. Kunderna kan bättre välja en tid när det är lämpligt för dem att gå och handla mat, när de kan fylla på kylskåpet till exempel efter kvällsnyheterna. Om du vill undvika trängsel lönar det sig att besöka butiken under de lugnaste timmarna som typiskt är genast på morgonen före klockan nio eller sent på kvällen och natten, eller handla redan i god tid i början av veckan då det vanligtvis är lugnare än i slutet av veckan.

– Vi vill erbjuda så flexibla öppettider som möjligt på våra verksamhetsställen. Det största tacket för att vi kan erbjuda våra kunder denna möjlighet går naturligtvis till vår personal, som är flexibel med arbetsskiften, tillägger Bengt Vinberg.

S-market Jomala har öppet måndag-lördag kl. 6-24 och söndag kl. 9-24.