Lokalt och tradition

Korvfabriken startade i en liten källarvåning i Mariehamns centrum i början av 1900-talet och har etablerat sig och expanderat sin verksamhet under de senaste hundra åren. Företaget startade också ett slakteri på 1940-talet. I och med ett eget slakteri kunde man säkerställa tillgången på råvaror för korvtillverkning. I takt med att korvarna ökade i popularitet flyttade företaget till större lokaler strax utanför Mariehamn, och ännu idag finns både fabriken och slakteriet på samma gård.

Företaget har knappt 50 anställda och en stor del av arbetet utförs fortfarande för hand.

– Vi värdesätter hantverk och alla våra produkter är unika. Därför finns det inte två identiska skivor skinka i en förpackning. I dag är det svårt att i synnerhet hitta slaktare, eftersom man egentligen lär sig slaktaryrket först när man jobbar med det, säger verkställande direktör Johannes Dahlman.

Dahlmans är ändå i en bra situation eftersom de har en yrkesskicklig och engagerad personal. En av dem är Karo Amin, som kom från Irak för 17 år sedan. Han kom till företaget under Johannes fars tid och började där för 14 år sedan som lärling. När vi var och filmade hos Dahlmans sommaren 2022 fick vi se hur snabbt de olika styckbitarna förvandlades till olika biffar och filéer i Karos händer. Man ska vara ett verkligt proffs för att göra det här arbetet.

Hörnstenen i hela verksamheten är att det är lokalt. Här slaktas endast åländskt kött. Då har djuren en kort väg till slakt och de slaktas ännu samma dag. Fabrikens ladugård dit djuren först kommer, har också renoverats så att man kan ge djuren en så stressfri sista resa som möjligt. Djuren slaktas en gång om dagen och slakteriet slaktar cirka 2 500 nötkreatur och 4 000 får per år. Slaktprodukterna används i den egna produktionen, men en del säljs också till matbutikernas köttdiskar.

Knackkorv och korv…

Tack vare sin långa erfarenhet är en av Dahlmans topprodukter fortfarande korv, och särskilt under sommarmånaderna ökar försäljningen av dessa produkter. Produkterna tillverkas enligt traditionella recept, men det görs kontinuerligt produktutveckling och man strävar till att svara på kunders önskemål och nya trender till exempel när det gäller kryddning. En a korvfabrikens klassiker är wienerkorven, som fortfarande tillverkas enligt originalreceptet. Korvarna tillagas i en rökugn, och lokala alspån ger smak under rökningen Korvarna får svettas i en rökbastun i ungefär 2,5 timmar efter det är de redo att kylas och förpackas. Wienerkorv används också i Oolannin pyttipanna. En annan produkt som har funnits med i produktionen sedan början är lördagskorven.

På somrarna värmer många sina grillar och det syns också i korvförsäljningen. Sommartid levererar fabriken produkter till butikshyllorna varje dag. Utanför sommarsäsongen levererar man produkter till butikerna från måndag till lördag. Ett stort urval av Dahlmans produkter finns på vårt handelslags alla enheter på Åland.

Fokus på hållbarhet

För ett traditionellt företag är det viktigt att värna om traditionella produktionsmetoder, högklassiga, lokalt producerade råvaror och hållbarhet i produktionskedjan. Inköpen görs endast från närområdet för att minska växthusutsläppen och förbättra logistiken.  De åländska köttgårdarna har ett nära samarbete, och inom slakten har det gjorts förbättringar och innovationer för att minimera djurens stress. Vi går med i utvecklingen, men ändå alltid så att vi värnar om traditioner. Vi vill inte att effektiviteten ska gå ut över smak och äkta råvaror av hög kvalitet.

År 2020 gjorde fabriken en stor investering i hållbarhet genom att installera en ny koldioxidanläggning. Gamla maskiner som belastade naturen fick ge vika för nya. Energieffektiva koldioxidapparater minskar koldioxidavtrycket avsevärt och gör det också möjligt att återvinna den värme som uppstår vid nedkylningsprocessen, t.ex. för uppvärmning av golv och varmvatten. Mycket har alltså hänt från det som fabriken började tillverka korvar i en liten källarvåning i början av förra seklet.

 

 

 

Dahlmans

Läge: Mariehamn, Åland

Ägare: familjeföretag

Grundat: 1924

Verksamhetstyp: Kött- och korvfabrik samt slakteri.

Produkter: kött- och korvprodukter

Historiens vingslag

Brunbergs sötsaksfabrik i Borgå som kanske mest är känd för sina kyssar började sin verksamhet som ett bageri redan 1871. Då hade den unga A.W. Lindfors en dröm om ett eget bageri som han förverkligade. På tjugo år blev bageriet det största i stan och hade redan åtta anställda. Hela familjen var med i bageriverksamheten. Tre år innan det nya århundradet inleddes började A.W. Lindfors tillverka bland annat sockerkarameller och marmelad vid sidan av bageriprodukterna och A.W.  Lindfors karamell- och sötsaksfabrik såg dagens ljus. Året var 1907 och en ung bondgrabb, Lennart Brunberg stegade in till sötsaksfabriken som lärling. Femton år senare grundade han en egen sötsaksfabrik invid salutorget i Borgå. Fabriken fick namnet Brunbergs sötsaksfabrik. År 1928 köptes Lindfors sötsaksfabrik upp av Lennart Brunberg, som själv hade inlett sin karriär där, och grunden för den nuvarande sötsaksfabriken lades.

Under åren när verksamheten blev större och kapaciteten i sötsaksfabrikerna i centrum inte längre räckte till för att tillverka stora mängder sötsaker har produktionslokaler också byggts ut och nya fabriksbyggnader byggts till. År 1958 tog företaget sitt nuvarande namn Brunberg Ab och i mitten på 1960-talet flyttade hela verksamheten från centrum till industriområdet i Östermalm. I ungefär sextio år har man också kunnat köpa Brunbergs produkter i deras egen fabriksbutik, och i slutet av 1990-talet öppnade de en egen butik i det idylliska gamla Borgå. Fabriksbutiken har under hela sin existens varit ett mycket populärt besöksmål för både lokala invånare i staden och turister. Sötsaksfabrikens 150-åriga historia firades med att öppna en ny fabriksbutik invid den gamla butiken i maj 2021. Den nya fabriksbutiken består av en 220 kvadratmeter stor sötsaksbutik och en 60 kvadratmeter stor avdelning där det tillverkas chokladkonfekter för hand. Här kan kunderna också genom ett fönster följa med hur produkterna tillverkas.

 

Mängder av härliga sötsaker

Året om finns det en hel massa att göra i sötsaksfabriken, men julen är den största säsongen för choklad och sötsaker. Brunberg har ungefär 70 medarbetare som jobbar med olika uppgifter. På sötsakslinjen, i packeriet och i butikerna behövs det mest arbetskraft. Brunberg tillverkar olika choklad-, lakrits- och marmeladsötsaker. År 1951 kom Kyssarna med i sortimentet, och i dag äter man i Finland upp till 18 miljoner av dem årligen. De lär vara den mest kända av Brunbergs produkter.

Produktutveckling sker kontinuerligt och man följer noga med nya fläktar på godisfronten.  Kunder kommer också med önskemål i form av kundrespons. Ett produktutvecklingsteam jobbar med det här och testar olika smaker. Från en ny sötsaksidé är det en rätt så lång väg till den färdig produkten och arbetsprocessen för till exempel en ny säsongssmak kan ta närmare ett år. Det är också bra med en fabriksbutik i det här sammanhanget eftersom man kan ta nya produkter där först till försäljning och få värdefull respons till produktutveckling av kunder.

Många av Brunbergs produkter tillverkas fortfarande med samma recept som när fabriken började sin verksamhet. De äldsta recepten är till och med över 100 år gamla. Produktionstekniken har med årens lopp utvecklats, men fortfarande görs ändå många av sötsakerna för hand. Det har också varit viktigt för Brunberg att specialisera sig och kunna bjuda på härliga sötsaker åt alla.  I sortimentet finns många glutenfria, veganska och laktosfria sötsaker.

– Vi är bland annat den enda som tillverkar laktosfri mjölkchoklad i Norden och det är speciellt viktigt för oss att vi kan erbjuda våra kunder många olika alternativ, säger Sari Koivulahti, försäljnings- och marknadsföringschef på Brunberg.

Webbutiken, som öppnades till julen 2020, gjorde att det blev allt lättare att köpa Brunbergs sötsaker var man än befinner sig när fabriksbutikens verksamhet var begränsad på grund av coronan. Produkterna säljs i huvudsak i Finland, men Brunberg exporterar till Sverige och Norge och även små partier till övriga Europa.

 

Brunberg en del av Borgå också i framtiden

Att vara lokal har spelat en nyckelroll för Brunberg under hela den tid sötsaksfabriken har funnits till. Sötsaksfabriken är en lokal arbetsgivare och också ett dragplåster för Borgås turism.  Fabriksbutiken är ett populärt besöksmål bland både lokala invånare och turister. Den idylliska butiken som finns i gamla Borgå har öppet för turister i staden alla dagar i veckan.  Borgå syns också på produktförpackningar. Från och med 2020 pryds exempelvis Kyssförpackningen av en teckning på Gamla stan med sina strandbodar.

Brunberg samarbetar mycket med Borgå stad och turismväsendet eftersom de också vill vara med och utveckla det egna området. Sötsaksfabriken har sina rötter starkt i Borgå och i över 150 års tid har familjeföretaget fått vara en del av borgåbornas liv och stadens historia. I verksamheten respekterar man det gamla, men följer också nya visioner och lever i nuet.

 

Brunberg

Läge: Borgå

Verkställande direktör: Katarina Enholm

Grundat: 1871

Verksamhetsform: sötsaksfabrik

Produkter: choklad, lakrits, marmelad

Att brinna för det man gör

Fananamma grundades ursprungligen av Fanny Lindström 2014 och då låg tyngdpunkten i personal training. Ett år senare kom Susanne Sirén med i verksamheten och ur det samarbetet föddes Fananamma. Senare kom också Patricia Sirén med i företaget. Träningssalen fanns tidigare i Godby, men 2016 flyttade företaget till sina nuvarande lokaliteter i Jomala. De hyrde stora lokaler av Ålands naturbruksskola. Mitt ute på landsbygden, i naturens lugn finns en oas där motion, välmående och läcker och hälsosam mat förenas.

– Det här är en livsstil som vi kan syssla med varje dag och som vi också kan kalla vårt jobb. Finns det något bättre än att få jobba med det som inspirerar en så mycket som det här, säger Fanny.

Maten kom egentligen med i bilden när vi började laga smoothies till våra kunder. Efter träningen önskade många en återhämtande dryck, och Fanny började laga samma smoothies till försäljning som hon själv drack. Ordet spred sig snabbt och tanken om att utvidga med restaurangverksamhet av den här formen började gro. Och när de här kvinnorna kommer på en bra idé, tar det inte lång tid innan allt sätter i gång. Grundtanken var att laga lågkolhydratmat, -knäckebröd och läckerheter, som man kunde sälja i caféet som finns i samband med gymmet och också sälja ut till butiker.

En dröm som blev sann

Trions dröm var att kunna njuta av härligt god glass efter träningarna med gott samvete. På den tiden fanns det nästan ingen lågkolhydratglass, och kompisarna började pröva sig fram med olika smakkombinationer med en liten glassmaskin. Det var viktigt att glassen skulle vara utan tillsatser och fylld av äkta smaker. I dag lagas den handgjorda glassen med större maskiner och man använder inhemsk grädde, protein och som sötningsmedel erythriol, som är ett kalorifritt naturligt sötningsmedel.  Det finns fyra olika smaker av glassen, vanilj, choklad, salmiak och pistasch.  Glassen finns att köpa i detaljhandlar i små portionsbägare och större fyra deciliters bägare. Lågkolhydratglassens konsistens skiljer sig lite från vanlig glass, och därför lönar det sig att ta fram den en stund i rumstemperatur innan man ska äta den. Allt tillverkas av högklassiga råvaror. Allt från tillverkning till att limma fast produktetiketter görs själv.

– Det kom kanske som en liten överraskning för oss att glassen blev så populär. I början räckte det med nöjda kunder som marknadsföring. Att lansera produkterna på fastlandet var ett projekt för sig. Vi ville göra våra produkter kända, och därför delade vi i början ut smakprov på våra glassar i otaliga butiker. Samtidigt fick också intresserade kunder mer information om produkterna och tillverkningsprocessen, berättar Fanny.

I början tillverkades glassen i mycket små partier. Sedermera har glassmaskinen blivit utbytt till en större och med den nya maskinen kan man tillverka i medeltal 1 500 burkar i timmen. Glasstillverkningen sysselsätter två personer. Ett grossistföretag levererar produkterna ett par gånger i veckan till butikerna till försäljning.
Till fastlandet skickas det ungefär 12 000 bägare glass i veckan. Samarbetet med Fananamma och vårt handelslag började 2019 i Varuboden City i Mariehamn, som var den första att ta glassen till försäljning Bara några år senare finns glassen till salu i nästan alla detaljhandlar i vårt handelslag och också på fastlandet.

Förutom fyra bassmaker älskar den här trion att leka med nya råvaror och att pröva på olika smakkombinationer. Då kommer det till många nya olika glassar, som det görs bara i små mängder och som endast säljs i caféet.

Caféverksamhet och keto-färdigmat till detaljhandlar

När Fanny och Susanne entusiastiskt berättar om alla sina produkter och om hela processen med att förena en hälsosam livsstil, träning och läckra keto-produkter blir det inte oklart vad som förenar dessa tre och driver dem framåt. Det här är en livsstil och passion för dem och då är det lätt att också få andra inspirerade. Caféet, som finns i samband med träningssalen, är det första helt glutenfria, sockerfria och laktosfria caféet på Åland. Diskarna är fyllda av godsaker som ser läckra ut och smakar ännu bättre. Produktutvecklingen är ändå en lång process, eftersom det inte finns så där hemskt mycket färdiga recept på ketoprodukter. I köket jobbar två personer och av dem förväntas att de kan kasta sig modigt över nya saker, att de är kreativa och vågar pröva på nya saker. De läckra färdigmaterna finns också till salu i matbutiker, där kunder enkelt kan plocka med sig dem i sin kundkorg när de gör sina andra inköp.

 

Fananamma AB

Läge: Jomala, Åland

Ägare: Fanny Lindström, Susanne Sirén och Patricia Sirén

Grundat: 2014

Verksamhetsform: Wellnessföretag

Produkter: glass, gruppträningstimmar, personal training, produkter med lågkolhydrat

Det finns mycket att göra på trädgården.

I två stora växthus odlas det på en ungefär 4000 m2stor yta. Arbetet i växthusen börjar redan i januari-februari med att så och plantera blomplantor. Sallad sås det varje vecka och nya sommarblomsticklingar planteras också kontinuerligt för att kunna erbjuda kunderna färska blommor under hela säsongen. Söderlunds växthus har specialiserat sig på ampelblommor och de har nästan 100 olika sorter. Trädgården är också beroende av utomstående arbetskraft eftersom en person inte ensam kan driva verksamheten i den här skalan.

När sticklingarna har planterats i den luckra jorden behöver de massvis av ljus, vatten och gödsling. Sallad odlas från frön och tomater i sin tur från plantor.

Rodnande tomater

Tomater odlas från högklassiga plantor, som beställs från Österbotten. Plantorna kan bli upp till femton meter långa under sommaren och behöver daglig vård. När sommarsolen värmer, stiger temperaturen inne i växthusen mycket och man måste hålla många pauser när man jobbar. Det finns cirka 4 000 tomattoppar i växthusen och de ger bra med skörd under hela säsongen. Varje vecka plockar man bort tre blad av tomatplantorna så att bladen inte ska ta bort all kraft av plantan och den orkar producera goda små tomater som har fått mogna i solen. Tomaten skördas ungefär tre gånger per vecka. Från trädgården transporterar distributionsbilar tomater till försäljning över hela Åland. Av vårt handelslags butiker på Åland säljer S-market Jomala och S-market Godby produkter från Söderlunds växthus.

 

Mitt i ett hav av blommor

Mängden olika blommor i Söderlunds växthus är stor och det finns också otaliga färgalternativ. Lokalt odlade blommor är populära bland ortsborna och en solig vårdag är det trafik på trädgården. Här hittar man lämpliga sommarblommor för både balkongen och trädgården. Av sommarblommorna är ampelblommorna trädgårdens trumfkort. Det finns mer än 100 sorter av dem, så det finns verkligen en massa att välja bland. Säsongen börjar med violamplar, som tål till och med små köldknäppar, till sommarsäsongens favoriter hör jordgubbs-, pelargon- och småpetuniaamplar. Utöver ampelblommor odlar man också många andra sommarblommor. För en trädgårdsmästare är det viktigt att blomplantorna som säljs är stora, krukorna är tillräckligt stora och fulla av näringsrik jord. Borden med plantor dignar av de vackraste sommarblommor och den mest exotiska färgen har de svarta petuniorna.

I vårt handelslag har S-market Godby i vår fått en alldeles ny Trädgårdshörna. I Trädgårdshörnan säljs också sommarblommor från Söderlunds trädgård. Det här är viktigt för Rune, för han vill att man också kan köpa blommor på samma gång man går och handlar.

Söderlunds växthus

Läge: Eckerö, Åland

Ägare: Rune Söderlund

Grundat: I början av 2000-talet

Verksamhetsform: trädgård

Produkter: ampelblommor, sommarblommor, örter, tomater

Liten blir stor

Soldatbarack, löklager, ålderdomshem och bryggeri. Den rödmålade byggnaden som i dag inrymmer Pub Stallhagen och gårdsbutiken har under sin långa historia sett och hört ett och annat. Tidigare fanns bryggeriet också i samma byggnad, men när försäljningen ökade räckte inte utrymmena längre till.  Stallhagens nya moderna produktionsanläggning blev färdig 2018 och numera bryggs där över 1 miljon liter öl årligen. Ungefär 95 procent av allt på bryggeriet är datorstyrt och på stora datorskärmar följer medarbetarna upp att de olika processerna går rätt till.

Även om mycket har moderniserats under åren, så tillverkas Stallhagens öl ändå med traditionsenliga metoder. Råvarorna väljs ut noggrant. Ögat och händerna är de viktigaste verktygen när varje steg i processen mäts och kontrolleras. Det handlar om vattnet, instrumenten, smaksättningen, jäsningen och mycket mer som ska spela rätt ihop för att få fram det högklassiga artesanölet.

Bryggeriet sysselsätter ungefär tio personer och dessutom behövs det speciellt under säsonger många hjälpande händer i restaurang Pub Stallhagen och gårdsbutiken. Nya produkter lanseras alltid först i den egna gårdsbutiken innan de får en större spridning. Kundernas kommentarer och åsikter är mycket välkomna med tanke på produktutveckling.

Några basingredienser – oändligt många smakkombinationer

Stallhagens öl tillverkas av malt, humle, jäst och klart vatten. Basingredienserna är få, men smakkombinationerna däremot nästan oändliga. I bryggmästarens händer skapas många ölrecept av vilka en massa ännu väntar på att komma i tillverkning. Det tar ungefär fem veckor att brygga ölet. Ölet får jäsa i massiva tankar och det sker helt utan kemiska tillsatser. Ingen kolsyra tillsätts heller på konstgjord väg, utan jästen bildar kolsyra samtidigt som smaken i ölet mognar. I vissa ölsorter kan äkta honung, färska bär och frukter tillsättas som smakämnen. Innan ölen tappas på flaska eller burk centrifugeras den för att avlägsna oönskade partiklar som till exempel rester av humle och jäst. Ofta filtreras sådana partiklar bort, men centrifugering är en mer skonsam behandling, som inte försämrar slutproduktens arom och smak.

Flaskorna och burkarna tas in från England och vissa kommer färdigt med etiketter på så det är bara att tappa ölet på flaska i bryggeriet. Stallhagens mest kända öl är Original III Delikat, Honungsöl, Baltic Porter, US Red Ale och Julbock. Av de nyaste sorterna kan nämnas Baltic brew och 24/7.

Stallhagens högklassiga produkter har nått en stor framgång och säljs förutom på Åland också på fastlandet, i Sverige och i Tax Free-handeln på kryssningsfartygen på Östersjön. På Åland kör man från fabriken själv runt till S-marketarna och levererar varor och kollar att det finns av alla produkter och hur de är framsatta i butikerna. En komplett service för butikerna, eftersom man på samma gång vill leva upp till sitt rykte och svara på konsumenternas efterfrågan.

Stallhagen – mer än ett bryggeri i dag

Det som startades för nästan tjugo år sedan av en grupp lokala ölentusiaster, som småskaligt började brygga hantverksöl, har under åren vuxit till sig och blivit ett slags visitkort för Åland. Bryggeriet i Grelsby är numera ett utflyktsmål och en sevärdhet med gårdsbutiken och Pub Stallhagen, och den nybyggda amfiteatern Stallahalla. Det här är ett besöksmål året runt och både mindre och större grupper är varmt välkomna. Restaurangen bjuder på mat av lokala råvaror. Man kan också besöka bryggeriet och se hur öltillverkningen går till och i gårdsbutiken intill kan man köpa av hela bryggeriets sortiment av hantverksöl och ett urval andra åländska delikatesser. Invid bryggeriet och restaurangen finns den flytande scenen Stallhalla där det ordnas konserter, olika evenemang och teater. Platsen besöks årligen av över 50 000 personer och har blivit ett av Ålands mest populära besöksmål.

 

Stallhagen Ab

Läge: Finström

Verkställande direktör: Tommy Ruponen

Grundat: 2004

Verksamhetsform: bryggeri

Produkter: bryggeriprodukter

Äkta smaker och mycket känsla

Klockan fem på morgonen när de flesta ännu ligger i sina sängar och sover, börjar den första bagaren dagens jobb på Johannas hembakta. Degen som satts att jäsa i svalt föregående dag måste bakas ut, jäsa, gräddas och packas så att morgonens första kunder får sina nygräddade läckerheter genast när dörrarna öppnas. I det bestående sortimentet finns ungefär tio olika produkter, men det bakas också särskilt mycket säsongsprodukter. Allt görs från början till slut för hand och av lokala råvaror i så hög grad som möjligt. Mjölet kommer från Överängs, kvarn som finns i närheten och grädden och smöret, som kärnats på traditionellt sätt, kommer från Ålandsmejeriet. Dessutom används det bär som har vuxit i närbelägna skogar och trädgårdar, hemmagjord vaniljkräm och surbrödsdeg som är bakad på egen rot.

– Vi bakar både matbröd och söta kaffebröd från tisdag till lördag. Det viktigaste för oss är att värna om traditioner och använda högklassiga råvaror och baka utan brådska.  Gott bröd och goda bakverk behöver tid och det lönar sig inte att skynda på för mycket, säger Fanny som jobbar i bageriet.

I bageriet jobbar det tre personer, och under den bråda sommartiden har de som hjälp en sommarjobbare. Under arbetets gång ser man bra hur sammanhängande jobbet förlöper när den enorma degklumpen hälls på det stora bakbordet och där alla tre bagarna, Fanny, Fredrik och Ulla står redo att börja. Alla börjar genast rutinerat baka Hemvete, som är ett traditionellt åländskt matbröd som bakas på vete-, grahams- och rågmjöl.  Den ena bakar ut brödet så det får sin form, den andra sätter brödet på plåtar och den naggar brödet. Att jobbet flyter och samarbetet förlöper bra förmedlas också bra till intervjuaren som står i bakgrunden. Det här brödet bakas verkligen med känsla.

En doft av nybakat

För många påminner doften av nybakat om mormor eller farmor. Just den här känslan har man velat få fram i bageriet, att vara ett hembageri, där bakverken är som hembakade. Med gamla recept och några nya bekantskaper har man fått många stamkunder som besöker bageriet dagligen. Produkterna säljs direkt från bageriet och också i några dagligvaruaffärer på Åland. I vårt handelslag finns deras produkter till salu från måndag till fredag i Varuboden City i centrum av Mariehamn. Artesanbröd och bullar förpackas i papperspåsar som pryds av företagets logo och en varudeklaration. Brödet och bullarna körs på leveransdagarna ut till butikerna, där kunderna kan köpa dem när de gör sina andra inköp.

– Vår mest populära produkt är helt klart Hemvete. Vi säljer årligen stora mängder av det. Varje dag gör vi en Hemvete-deg som det behövs 25 kilo mjöl till. För att brödet ska få den rätta smaken och ett frasigt skal behövs rätt sorts mjölblandning och gräddning i stegugn.  Kunderna har också hittat rågbitar, levain-bröd och focaccia till sina kundkorgar.  Av de söta bakverken är vanilj-, kanel-, och kardemummabullar populärast, räknar Fredrik upp de produkter som säljs mest av.

Traditioner och nya produktnyheter – en stämningsfull fikastund i caféet blir pricken över i

Det är en hjärtesak för bageriet att baka gott bröd med respekt för Johannas recept. Den traditionsrika baktraditionen upprätthålls och allt bakas för hand. Bageriet har en stor mängd stamkunder och det stämningsfulla caféet i anslutning till bageriet är för många ett samlingsställe på lördagar. Också i caféets inredning kombineras gammalt och nytt, som skapar en hemtrevlig atmosfär. Här kan man njuta av en vaniljbulle och en rykande varm kopp kaffe och samtidigt titta på hur bagarna bakar ut en stor deg i bageriet som finns bakom cafélokalen. I ett smidigt team föds det också många nya idéer, som man kan pröva och som i något skede också når försäljningsdisken.

 

Johannas hembakta

Läge: Godby, Åland

Ägare: Tony Asumaa

Grundat: 2011

Verksamhetsform: bageriverksamhet

Produkter: matbröd och söta kaffebröd

Det viktiga arbetet bakom produkterna synligt

Vårt handelslag har många slags lokala producenter som vi samarbetar med. Ofta är välbekanta lokala produkter färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter. Dessutom finns det också många andra närproducerade produkter i våra sortiment. Vad sägs om glass gjord i Jomala, nybakade läckerheter från Godby, lemonad från Lemland för att bara nämna några.

I vårt handelslag har vi nu i drygt ett år gjort en artikelserie om våra lokala producenter. Ni har fått läsa om ett antal lokala producenter och deras verksamhet. Vi har gjort en video om varje producent och hens produkter och den har visats på vårt handelslags sociala medier och på butikernas infoskärmar. Vi har publicerat en mer omfattande artikel och intervju med producenten på vårt handelslags webbplats. Nästa år kommer det återigen att finnas många intressanta historier bakom lokala produkter.

Lemonad, tårtor, honung, glass, kött, örter…

Vårt handelslag strävar hela tiden efter att öka antalet produkter av lokala producenter i och med att efterfrågan på närproducerat ökar. Vi utvecklar ständigt vårt handelslags sortiment av närproducerat enligt våra kunders önskemål och enligt efterfrågan. Huvudvikten ligger på färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter, men utöver dessa finns också ett utbud av kött och charkuterier, bröd och spannmålsprodukter, sötsaker, bryggeriprodukter, honung, glass och konserver.  Vårt sortiment av närproducerade produkter varierar något enligt affär och ort. I alla våra mataffärer finns ändå ett brett sortiment av närproducerat i de olika produktgrupperna.

Närproducerat har ökat i popularitet och på samma gång också intresset för de lokala producenterna. När en kund plockar en marmeladburk av en lokal producent i sin korg är hen också intresserad av historien bakom produkten. Vi har presenterat 5 lokala producenter och du kan läsa deras berättelser här.

Det kommer mera…

Under året har vi presenterat många intressanta lokala producenter och lika många intressanta historier bakom produkterna. Vi har också många nya berättelser och videor att dela med oss igen nästa år. Det kommer att finnas en hel del intressanta lokala producenter vi ska presentera. Följ gärna med S-market Godbys, S-market Jomalas och Varuboden Citys sociala medier så får du höra alla intressanta historier bakom våra lokala producenter.

Djur och miljö nära hjärtat

Djuren och att driva gården ligger både Ann och Henrik nära hjärtat. Nyckelord för verksamheten är långsiktighet och hållbarhet. På gården odlas också foder åt djuren och på sommaren går boskapen på grönbete. Och vilka sommarvyer de får beta i! De njuter av lata dagar vid havet och dricker havsvatten och äter gräs och vilda örter. Djuren gör också gott för naturens mångfald och landskapet. De håller det ungefär 55 hektar stora ängsområdet fritt från sly och låg vegetation.

– Djuren och deras välmående har alltid varit viktigt för oss och därför vill vi erbjuda våra egna djur ett så bra liv som möjligt, säger Ann.

Gårdens kor föds upp för köttets skull och vid ungefär 15–18 månaders ålder slaktas de. För Ann och Henrik är det av största vikt att de kan erbjuda sina djur goda levnadsförhållanden, men också det hur djuren förs till slakt har de ordnat så att de tänkt på djurens bästa. Korna har fått leva ett gott liv fritt betande och fått njuta av frisk uteluft, havsvatten och färskt gräs. När det sedan blir dags för slakt öppnar Ann och Henrik grinden och korna får i sin egen takt gå ombord på slaktbilen. Henrik är alltid med och ger ännu korna en sista krafsning och hjälper dem i bilen.  Färden till slakteriet är också så kort som möjligt, endast lite över 30 kilometer, och djuren hinner aldrig stressa upp sig på den tiden.

– Vi har jobbat mycket för att våra djur ska ha ett bra liv och vi vill också att mänskor som är intresserade av vår gård har möjlighet att komma och se hur vi jobbar. Vi deltar varje höst i Skördefesten och under den helgen i september har vi olika program på gården och vi har en massa besökare. Men också annars vill vi hålla våra dörrar öppna och man får gärna kontakta oss om besök, berättar Ann.

 

En historisk gård fylld av liv

Bolstaholms historia sträcker sig ända till 1400-talet och gårdens nuvarande huvudbyggnad, som Ann och Henrik bor i är från 1850-talet.  Här möts historia och nutid och skapar utmärkta förhållanden för att föda upp boskap. När vi besöker gården en dag i juni för att göra intervjun och ta bilder doftar det härligt av lavendel och trädgården utstrålar fortfarande en stämning från gångna tider.  Bredvid huvudbyggnaden finns styckeriet, och där jobbar Tommy, som är den enda anställda på gården. Han har över trettio års erfarenhet av att stycka kött och har trivts på Bolstaholm i redan närmare 12 år. Efter slakten kommer köttet tillbaka till gården, där det hängs och styckas. Kunderna kan köpa kött direkt från gården eller från deras webbutik. Ett stort antal produkter så som hamburgerbiffar, medwurst, kryddblandningar och marinader kan man exempelvis köpa från S-market i Godby och i Varuboden City i Mariehamn finns deras kryddblandningar till salu.

– Vi har samarbetat med Varuboden-Osla alltsedan 2017 när handelslaget öppnade sin nya enhet Varuboden City i centrum av Mariehamn. I och med det här tog också butiken i Godby av våra produkter till försäljning. Med tanke på vårt arbete är det mycket viktigt att det finns av våra produkter också i närbutikernas sortiment och då kan kunderna köpa våra produkter vid sidan av sina andra dagliga butiksuppköp, betonar Ann vikten av kundbetjäning i deras verksamhet.

Nära huvudbyggnaden finns också ladugården vars ursprungsdel är ända från 1700-talet.  I ladugårdsbyggnaden av tegel finns egna avdelningar för tjurarna, kalvarna och korna. När korna ska kalva har de egna kalvningsboxar där kon och kalven får vara ifred och bekanta sig med varandra innan de några dagar senare släpps med de andra korna och kalvarna. När kalvarna är ett halvår gamla och är könsmogna skiljs de åt från sin mamma. Kvigorna och tjurarna har egna avdelningar i ladugården. Här får de växa tills de är ungefär 1–1,5 år gamla. I ladugården får djuren röra sig fritt på sina egna avdelningar och det finns hela tiden fri tillgång till ensilage och krossad spannmål vid foderbordet. Vanligen släpps djuren ut på grönbete när det blir maj och då ordnar också gården ofta öppet hus.  Och visst är det en glad syn man möter, när en stor skock djur kilar iväg på det gröna vårbetet efter en lång vinter. Betesmarkerna finns på några kilometers avstånd från gården.

På Bolstaholms gård är det centrala i hela verksamheten att värna om traditioner, djurens välmående och att det är lokalt. Anns och Henriks livsverk är bland de här djuren och de utgår alltid från djuren och miljön. Det är något de inte ger avkall på. Här har både djur och mänskor de bästa förhållanden att leva och vara.

 

 

 

Bolstaholms gård

Läge: Geta, Åland

Ägare: Ann och Henrik Sundberg

Grundat: 1400-talet

Verksamhetsform: köttboskap

Produkter: köttprodukter

Smaker, som bär minnen från somrarna hos mormor

Amalias limonadfabrik på Åland litar på råvaror från närområdet och äkta smaker. I fabriken tillverkas drygt 40 olika produkter för hand.  Tony Asumaa påbörjade verksamheten 2013 när han funderade på vad han skulle börja göra med den gamla ladugårds- och lagerbyggnaden som han ägde i Lemland. Ett år senare startade en av landets få ursprungliga limonadfabriker, Amalias limonadfabrik, sin verksamhet.

— I den gamla byggnaden på vår gård i Lemland såg jag potential för en limonadfabrik. I början av seklet var jag ju med och grundade bryggeriet Stallhagen i ett gammalt löklager. Att förverkliga visionen tog ungefär ett år, och 2014 tillverkades de första Amalias limonadflaskorna. I anslutning till fabriken öppnade vi också en butik, eftersom jag å ena sidan ville att mänskor behändigt kan köpa produkter direkt från oss, å andra sidan ville jag bygga ett besöksmål i Lemland för den lokala befolkningen och turister, berättar Tony Asumaa.

Äkta smaker av bär och frukter

Amalias limonadfabrik är Ålands enda och en av landets få riktigt genuina limonadfabriker, som tillverkar limonad på ett traditionellt hantverksmässigt sätt av inhemska bär och frukter. Doften och smaken kommer från de bär och frukter som fått mogna i skogar och trädgårdar. Inga konstgjorda tillsatsämnen som påverkar färg eller smak tillsätts i produkterna.

— Vi gör vår limonad för hand från början till slut. Tillverkningen av limonader börjar med att pressa bär och frukter. Äpplen kommer från Åland och bären i huvudsak från fastlandet. Juicehalten är tjugo procent och sedan tillsätts vatten och socker. Efter det tappas limonaden på gammaldags glasflaskor. Vi tillverkar cirka 40 olika produkter idag och förutom limonad gör vi också glögg, kolsyrat vatten, cider och andra drycker. Vi tillverkar ungefär 250 000 flaskor årligen. Vår produktion är igång året runt, men är ändå mycket säsongsbetonat. På sommaren, under den mest bråda säsongen, sysselsätter vi 2–4 personer och under resten av året arbetar 1–2 personer hos oss. Vi gör kontinuerligt utvecklingsarbete och utvecklar nya smaker. Det viktigaste för oss är ändå att smakerna är äkta. Vi har fått tack av kunderna för att smakerna bär minnen från somrarna hos mormor. Det här är just den bästa feedback vi kan få för våra produkter och det är då vi vet att vi har lyckats, sammanfattar Tony sin grundläggande produktidé.

Lokalt, som man kommer efter också längre ifrån

Limonadfabriken uppstod också delvis till en del på grund av behovet av att från butikshyllan få en limonad med smak av äkta bär och samtidigt också lokalt tillverkad. De första limonadsmakerna som tillverkades var svartvinbär, jordgubbe, blåbär och tranbär. För närvarande tillverkas det cirka 12 smaker. Redan under en längre tid har rabarber-fläderblom varit den populäraste smaken.

– Grundpelaren i hela vår verksamhet är att det är lokalt. Vår tanke är att bearbeta lokala och inhemska råvaror och göra produkter av dem lokalt här i Lemland. Vi vill sysselsätta lokalt och vi har kunnat skapa nya arbetsplatser i kommunen. Huvuddelen av våra produkter, cirka 70 procent, säljs här på Åland. Våra produkter finns i Varubodens alla tre affärer på Åland. Under sommaren frågar många turister var de kan köpa våra produkter på fastlandet. Vi jobbar hela tiden hårt för att få våra produkter på allt fler butikers hyllor också på fastlandet. Att komma in i de stora kedjornas beställningssystem är inte alltid lätt och kräver mycket arbete och marknadsföring. Lokala och genuina smaker har till vår glädje ökat i popularitet och ett växande antal uppskattar handgjorda produkter, säger Tony.

 

Framåt med söta idéer

Tonys idéer tar inte slut i första taget och han har redan under den tid limonadfabriken varit i gång, hunnit köpa en liten Mercedes-konfektfabrik och flytta den till gården. Även i tillverkningen av chokladprodukter föredrar man grädde och smör från lokala bondgårdar.

– Man måste vara kreativ och påhittig och ha mod att prova på nya saker. Vid sidan av limonadförsäljningen är det också bra att utveckla annan verksamhet, eftersom konkurrensen inom branschen är hård och dryckeshyllorna i många större affärer kan vara tiotals meter långa. Vi har valt att tillverka söta produkter som gör kundernas vardag snäppet sötare, säger Tony när han avslutar intervjun.

 

 

Amalias Limonadfabrik

Läge: Lemland, Åland

Ägare: Tony Asumaa

Grundat: 2014

Verksamhetsform: tillverkning av limonad

Produkter: limonad, kolsyrat vatten, lång drink, cider

Åland – Äppelodlarnas paradis

På Åland är tillväxtförhållandena gynnsamma för äppelodling och omkring 70 procent av alla inhemska äpplen som säljs i Finland kommer från Åland. Äpplena utvecklar fantastisk smak och arom under de soliga somrarna och skärgårdens svala vår och den långa, milda hösten.

– I Finland får man inte heller efterbehandla äpplen och det är just renheten vi kan konkurrera med. Här växer äpplena i den rena skärgårdsluften, de bevattnas med fräscht vatten från våra insjöar och vi använder miljövänliga och naturliga bekämpningsmetoder, berättar Annika.

Alla äppelodlingar på Åland är IP-baserade så också Karl-Ers. Det här betyder att odlingen står mellan ekologisk och konventionell odling.  I den här odlingsformen tar man stor hänsyn till miljön. Gödsling, bevattning och bekämpning av växtsjukdomar baserar sig på ett verkligt behov och när de väljer nya äppelsorter fäster de uppmärksamhet vid att de är motståndskraftiga mot växtsjukdomar och skadeinsekter.

 

Äppelträd så långt ögat kan nå

På Karl-Ers odlar man äpplen, päron och jordgubbar på en areal på 50 hektar. Äpplena står ändå i centrum och det finns hela 120 000 äppelträd. På gården finns det 14 000 päronträd och jordgubbar odlas på ett 3 hektar stort område. På våren förgylls omgivningen av långa rader av blommande äppelträd och luften fylls av flitiga bins surrande.

Kring midsommar plockas de första jordgubbarna på gården. I augusti mognar i sin tur de första äpplena och päronen, och skördesäsongen kör i gång på allvar. Under hösten är det bråda tider för äppelodlaren.  Ungefär hundratusen fruktträd ska skördas, och frukterna ska tvättas och lagras.  Alla frukter plockas för hand i väskor som bärs på axeln. På gården jobbar tio personer året runt och när frukterna ska plockas behövs det mer hjälpande händer. Då jobbar närmare 40 personer på gården med att skörda frukter. Skördetiden sträcker sig fram till slutet av oktober.

– Som bäst är vår äppelskörd över en miljon kilo äpplen. Det är många saker som inverkar på skörden och det ligger inte alltid våra händer hurudan skörden blir. Det är i stor mån väder och tillväxtförhållanden som styr vår verksamhet, säger Annika.

 

Varje årstid har sina egna sysslor

Fruktodlingen koncentrerar sig inte endast till sommaren och hösten utan varje årstid har sina egna sysslor.  På Karl-Ers är det full rulle från höst till vår. På vintern beskärs äppelträden, på våren planteras det nytt och på hösten plockas äpplena och lagras. Äpplena lagras i syrefria lager. Från lagren säljer man frukt ungefär ända fram till mars. På gårdens musteri tillverkas det färskpressad äppeljuice som tappas på stora boxar. Att jobba på gården är en slags livsstil med alla sysslor som ingår.

– Fruktodling har följt oss båda allt sedan barnsben och vi har fått lära oss av våra föräldrar och mor- och farföräldrar. Det här är mer än ett yrke för oss, det är en livsstil som alltid varit en del av våra familjer.  I det här jobbet lär vi oss hela tiden något nytt, och också vädret ställer sina egna utmaningar, berättar Annika.

 

 

Lokalt och naturligt tillverkat

Omkring 70 procent av de inhemska äpplena som säljs i Finland kommer från Åland. En stor del av skörden säljs i närbutikerna, men också till fastlandet transporteras mycket frukt till försäljning. På Karl-Ers odlas många olika äppelsorter och de finns till salu i alla tre Varuboden-Oslas butiker på Åland. I nästan alla matbutiker i vårt handelslag kan man köpa av Karl-Ers goda äppeljuice. Den produceras av alla olika äppelsorter som växer på gården och därför kan smaken variera lite beroende på säsong. Gården har samarbetat med handelslaget redan i tio år. Saften är helt fri från tillsatser och är ren och naturlig.  Nu har det kommit en ny 2 deciliter stor äppeljuiceförpackning på marknaden och den är den enda inhemska förpackningen i den här storleken. Man hoppas på att produkten ska bli en hit speciellt bland barnfamiljer. Istället för sugrör har förpackningen en behändig skruvkork. En hälsosam törstsläckare som är enkel att bära med sig.

Att det är lokalt är för Annika och Kristian hela verksamhetens grundpelare. För dem är det värdefullt att få odla samma marker som sina förfäder i tiderna och se resultatet av sitt eget arbete. För dem betyder lokalt också det att de är en lokal arbetsgivare, som kan erbjuda arbetsplatser åt närområdets invånare.

 

Karl-Ers frukt

Läge: Tjudö, Åland

Ägs av: Annika och Kristian Karlsson

Grundat: 1653

Verksamhetsform: fruktgård

Produkter: äpplen, päron och jordgubbar