Kampanjen Det egna området till godo 2024
Stöd till verksamhet för lågstadieelever och trivsel i skolan

Vad är det fråga om?

  • Handelslaget Varuboden-Osla donerar pengar till lågstadieskolorna i sitt verksamhetsområde.
  • Ni kan söka bidrag för verksamhet som stöder barns delaktighet och gemenskap.
  • Ni kan också söka bidrag för investeringar på skolgården.
  • Ansökningstiden är 1–31 oktober 2024.

Det egna området till godo gör comeback

Handelslaget Varuboden-Osla vill stödja lågstadieskolorna inom sitt verksamhetsområde och föräldraföreningarna i dem. Denna gång kan man via kampanjen ansöka om bidrag för verksamhet på skoltid eller investeringar på skolgården. Bidrag kan ansökas elektroniskt i oktober 2024.

Kampanjen Det egna området till godo är handelslaget Varuboden-Oslas sätt att stödja lokala samfund och deras välbefinnande. Varuboden-Oslas förvaltningsråd har beslutat att fortsätta kampanjen under hösten 2024.

Enligt förvaltningsrådets beslut riktar sig kampanjen denna gång till lågstadieskolorna och de föräldraföreningar som är verksamma i dem. Syftet med kampanjen är att främja barns och ungas delaktighet och gemenskap.

Bidrag till lågstadieskolor

Bidrag kan sökas i grundskolans lägre årskurser (1–6) för verksamhet som sker under skoltid och involverar alla lågstadieelever, eller investeringar på skolgården. Bidrag kan sökas av skolan eller dess föräldraförening. Av ansökan ska det framgå vilken verksamhet eller investering bidraget finansierar, varför den är viktig och vilken nytta den medför för skolan, eleverna och lokalsamhället. Syftet med bidraget har inte specificerats närmare, utan sökandena uppmuntras till kreativitet.

Ni kan söka bidrag till skolor som finns på Varuboden-Oslas verksamhetsområde. Verksamhetsområdet inkluderar Askola, Borgnäs, Borgå, Grankulla, Hangö, Ingå, Kyrkslätt, Lappträsk, Lovisa, Pukkila, Raseborg, Sibbo, Sjundeå och Åland.

Ansökan öppnar i oktober

Bidrag kan sökas elektroniskt via knappen nedan. Ansökningstiden är 1–31.10.2024. Ansökan ska innehålla följande uppgifter:

  • Skolans eller föräldraföreningens namn, eventuellt FO-nummer, adress, telefonnummer och e-postadress
  • Kontaktpersonens namn, befattning, telefonnummer och e-postadress
  • Antalet elever
  • Syftet med ansökan och summan som ansöks
  • Motivering och nyttan med bidraget
  • Tidtabell för förverkligande av projektet och rapporteringssätt

Donationerna betalas på våren 2025

Beslut om donationsmottagarna fattas av Varuboden-Oslas förvaltningsråd i december. Mottagarna av donationen offentliggörs i januari 2025. Mottagarna meddelas via e-post och namnen på föreningarna publiceras även på Varuboden-Oslas webbsida och sociala medier. Bidragen betalas ut i januari/februari 2025. Donationsmottagaren ska senast 31.12.2025 redogöra för bidragets användning och resultat.

Frågor och svar

Ja, men ni måste fylla i en separat ansökan för varje skola eller projekt. 

Ja, men i ansökan ska det framgå vilken annan finansiering som har erhållits och hur den har använts. 

Ja, men i ansökan ska det framgå varför verksamheten eller investeringen påbörjades innan bidraget söktes och hur bidraget kommer att bidra till att fortsätta eller slutföra den. 

Hur mycket som doneras beror på antalet ansökningar och deras kvalitet. Under kampanjerna 2015–2017 och 2021–2022 har handelslaget donerat sammanlagt över en halv miljon euro till hundratals lokala samfund. 

Syftet med bidraget har inte specificerats närmare, utan sökandena uppmuntras till kreativitet. . 

Har du frågor?


För ytterligare information om kampanjen, kontakta Ann-Christine Kjellberg på adressen vbo.tapahtumat@sok.fi eller numret 010 762 6627 (lna/msa, vardagar kl. 9–15).

Kampanjen ordnas för sjätte gången

Kampanjen Det egna området till godo genomfördes första gången 2015, följt av 2016, 2017, 2021 och 2022. Under kampanjerna har över en halv miljon euro av andelsverksamhetens överskott styrts till lokala välgörenhetsändamål. Målgrupperna och betoningarna har varierat från kampanj till kampanj.

Sidan uppdaterades: 16.7.2024