Återvinn när du går till butiken


Varuboden på Åland strävar efter att göra det enkelt för våra kunder att återvinna. I S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City finns redan små återvinningspunkter dit kunderna kan föra exempelvis batterier och små elektronikapparater samtidigt som de kommer för att göra sina uppköp. Pantmaskinerna sköter om att flaskorna kommer dit de ska. På S-market Jomalas gård finns också en ekopunkt där man kan sortera till exempel glas, plast och metall.

17.3.2023

Enkelt att återvinna

Den 18.3 firar vi den internationella återvinningsdagen. Det är enkelt att återvinna förpackningar när man går och handlar till S-market Jomala eftersom det finns en ekopunkt på deras gård. Till ekopunkten kan man föra kartong, metall, glas och papper. Speciellt aktiva är kunder att återvinna flaskor och burkar.

En del av avfallet är speciellt skadligt för miljön. Därför är det viktigt att det inte hamnar i blandavfallet. Sådant avfall är till exempel elektronikbatterier, batterier och el- och elektronikavfall. Våra kunder kan fritt returnera små el- och elektronikapparater, som till yttermåttet är under 25 centimeter, alltså till exempel lysrörslampor, lysrör, hårtorkar och kaffebryggare till butikerna. Under 1000 kvadratmeter stora matbutiker utgör ett undantag. Små butiker kan inte ta emot apparater, eftersom till exempel lysrörslampor som inte längre används inte kan förvaras i en livsmedelslokal på ett säkert eller hygieniskt sätt.

– Vår personal är medveten om miljö- och återvinningsfrågor. Vi har utbildat personalen i små butiker att de ska hänvisa kunder till närmaste regionala återvinningspunkt som upprätthålls av producenter eller kommuner och som tar emot apparaterna, säger markethandelns branschdirektör Bengt Vinberg.

Speciellt aktiva är kunder att återvinna flaskor och burkar. I S-market Godby, S-market Jomala och Varuboden City finns återvinningsställen för plastflaskor och burkar med pant. Ofta tar automaterna också emot flaskor och burkar utan pant.

Förpackningsreformer sparar på naturen

Förpackningsreformer görs kontinuerligt i hela S-gruppen och det hjälper sorterings- och återvinningsjobbet för kunderna i vårt handelslag. Med förpackningsreformerna strävar man till exempel efter att förbättra återvinning av förpackningar, minska mängden plast som används i förpackningar och öka användning av återvunnet material.

Det väsentliga med att förnya förpackningar är också det att förpackningarna ska skydda produkten och förbättra hållbarheten och minska mängden svinn. I nya förpackningar strävar man också efter att använda alltmer återvunnet material. Utöver alla förnyelser trycker man på alla förpackningar till S-gruppens egna varumärken alltid lättlästa sorteringsanvisningar, som underlättar kundernas jobb när de sorterar förpackningar till återvinning.

Återvinn behändigt på samma gång du handlar!